Region

Indeks: Merkelova Plenkoviću dala do znanja da joj nije ni do koljena

Zajednička konferencija za štampu njemačke kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Berlinu nije trajala ni 20 minuta, piše Index.hr.

Zagrebački portal navodi da se u jednom trenutku dogodilo nešto što za hrvatsko društvo zapravo ima veću važnost od svega ostaloga što je bilo izrečeno.

Jedan njemački novinar pitao je, naime, Merkelovu da komentariše događanja u istočnonjemačkom gradu Kemnicu, u kojem već nekoliko dana divljaju neonacisti, a pokrajinska se policija pokazala nesposobnom da im se suprotstavi.

U međuvremenu je reagovao i savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, obećavši da će savezna policija pomoći lokalnoj kako bi uspostavila red i mir na ulicama.

Merkel je na pitanje novinara između ostalog odgovorila sljedeće: ”U pravnoj državi nikako nema mjesta ovakvim nasilnim akcijama i ovakvom širenju i raspirivanju mržnje, niti progonu ljudi na ulicama. To nema veze s našom pravnom državom, to želim još jednom naglasiti iako je to i juče poručeno iz vlade. Ni na jednom mjestu niti na jednoj ulici ne smije biti takvih incidenata.”

Merkel je tako oštro osudila neonacističko divljanje i jasno rekla da je ono u Njemačkoj neprihvatljivo i da će se državna sila tome najoštrije suprotstaviti.

Plenković je u tom trenutku stajao pored nje i strpljivo slušao, ali pitanje je da li nešto i naučio, navodi se u komentaru Indeksa.

Naime, za razliku od Merkelove i njene vlade, koja se jasno i oštro suprotstavlja desničarskom ekstremizmu i divljanju, od Plenkovića se takva jasna osuda nikad ne može čuti.

Merkel je štaviše u nedjelju za njemačku javnu televiziju ARD dala veliki intervju u kojem je, kako su to prenijeli hrvatski mediji, ”branila slobodu štampe, nezavisnost sudova, zaštitu manjina i klime te budućnost penzija”.

Hrvatski portal navodi da je Merkel ustala u odbranu svega onoga oko čega Plenković nikada ne daje jasne izjave, a kamoli da se postavlja kao brana ekstremizmu.

O tome kako funkcioniše sudstvo u Hrvatskoj i koliko je nezavisno ne treba trošiti riječi, a i zaštita manjina pod Plenkovićevom vlašću nije nešto čime bi se Hrvatska mogla pohvaliti, zaključuje Indeks.

1 Komentar na "Indeks: Merkelova Plenkoviću dala do znanja da joj nije ni do koljena"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend