Region

Ivo Sanader osuđen na šest godina zatvora

Foto: Nezavisne/Ilustracija

Nakon godinu i dva mjeseca suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu danas je objavljena nova nepravosnažna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivu Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom, čelniku mađarskog MOL-a Zoltu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL.

Ivo Sanader je osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

“Ivo Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliona eura dogovoriti da će RH Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine i izmijeniti međudioničarski ugovor. Na sjednici Vlade zatražio je da se prihvati izvještaj kojim se Molu prepušta upravljanje Inom što je Vlada i prihvatila”, naveo je sudija tokom izricanja presude i dodao:

“Vlada je bez osnove dala Molu upravljanje Inom. Hernadi mu je kao protiv uslugu osigurao isplatu 10 miliona eura preko Imre Fazatesa zaključenjem fiktivnih ugovora s kompanijom Roberta Ježića. Uplaćeno je pet miliona eura koje je Ježić trebao ispatiti Sanaderu. Ostatak od nije isplaćen jer je Ježić raskinuo ugovor”.

Sanaderu se uračunava vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru, u istražnom pritvoru i u zatvoru po prijašnjoj presudi. Sanaderu se oduzima imovinska korist. Iznos od pet miliona evra mora platiti “Dioki” iz Švajcarske u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Takođe, Sanaderu i Hernadiju naloženo je da podmire troškove suđenja.

Send this to a friend