Region politički azil u Bosni i Hercegovini

Iz straha od Erdogana 65 Turaka tražilo azil u BiH

Ilustracija, foto: Anadolija

Najmanje 65 državljana Turske zatražilo je politički azil u Bosni i Hercegovini.

BiH je kao i brojne druge države suočena s ultimativnim zahtjevima Ankare za izručenje svih osoba koje turske vlasti sumnjiče za povezanost s pokretom Feto imama Fetulaha Gulena, objavio je sarajevski Dnevni avaz.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Marijan Baotić rekao je za ovaj list da je 43 Turaka zatražilo azil u prvih šest mjeseci ove godine, dok ih je 22 to učinilo 2018. godine.

Svi su te zahtjeve obrazložili strahom od progona u svojoj zemlji zbog toga što pripadaju društvenoj grupi koja je kritički nastrojena prema vlasti predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski predsjednik je tokom radne posjete Sarajevu početkom nedjelje zatražio od članova Predsjedništva BiH da izruče Turskoj njene državljane za koje se pretpostavlja da su pripadnici Gulenove organizacije Feto koju vlasti sumnjiče za terorizam i smatraju odgovornom za neuspjeli pokušaj državnog udara 2016. godine.

Iz Službe BiH za poslove sa strancima za Avaz su potvrdili da sve veći broj Turaka želi bosanskohercegovački pasoš.

Do sada je Sud BiH odbijao zahtjeve Turske za izručenje pozivajući se na činjenicu da Ujedinjene nacije nisu organizaciju Feto proglasili terorističkom i na konvencije o ljudskim pravima koje pozivaju na neizručenje osoba u države u kojima bi bile progonjene ili ne bi imale pravično suđenje.

Send this to a friend