Region

Izađimo svi na referendum za evropsku Makedoniju

Zoran Zaev

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da glasaju na predstojećem referendumu o promjeni imena, nazivajući to istorijskim trenutkom važnim za budućnost. Zaev je istakao da će uspješan referendum obezbijediti budućnost Makedonije “za sva vremena”.

“Na referendumu 30. septembra odlučujemo. Taj istorijski trenutak je veći od svih nas, naših partija, zavada i ličnih interesa. Tu se radi o budućnosti naše djece. Izađimo svi na referendum za evropsku Makedoniju”, rekao je Zaev u video poruci, prenijela je MIA.

Zaev je građanima poručio da je vrijeme za hrabrost.

“Vrijeme je da se iskaže hrabrost i gleda u budućnost”, istakao je Zaev, navodeći da se Makedonci nalaze pred najvećim izazovom u istoriji zemlje.

“Naš put nije lak, ali mi najbolje znamo šta dobijamo”, rekao je Zaev, ističući da je sve to za bezbjedniju, stabilniju, evropsku Makedoniju.

“Tokom pregovora i sporazumom sačuvali smo naš jezik i nacionalnost, kulturu, očuvali našu istoriju. Uspješan referendum će obezbijediti budućnost zemlje za sva vremena”, zaključio je Zaev.

U Makedoniji je prije dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promjeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promjeni imena bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susjedom i članicom NATO-a, koja je korišćenje termina “Makedonija” u Skoplju vidjela kao pretenzije na njen istoimeni region.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend