Region

Jergović: Menjanje imena ulica u Beogradu me rastužilo, to je provincijalni gest

Miljenko Jergović

Kada bih prošetao nekom od tih “hrvatskih”, “slovenačkih” i “bosanskih” ulica, za mene bi to bila potvrda da Beograd ima svoju memoriju i da pamti da je bio glavni grad svim spomenutim zemljama, kaže pisac Miljenko Jergović o namjeri beogradskih vlasti da promijeni imena ulica sa toponimima iz nekadašnje Jugoslavije.

Gradske vlasti namjerile su se da promijene imena ulicama poput Sarajevske, Ljubljanske, Hvarske, Hrvatske, Porečke, Bosanske i još desetak ulica nazvanih po toponimima iz nekadašnje Jugoslavije jer, kako je ta gest obrazložio zamjenik gradonačelnika Goran Vesić, one nose nazive po onima koji “više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo”. Ovaj potez burno je dočekan u javnosti i na društvenim mrežama, a za njega se čulo i daleko van Beograda.

“Čuo sam, naravno, za namjeru beogradskih vlasti da zbrišu bilo kakav trag hrvatskoga, slovenačkog i bosanskohercegovačkog identiteta iz imena ulica glavnoga grada. Naravno, to me je rastužilo. Naime, u ovih dvadesetak godina mog posljeratnog posjećivanja Beograda uvijek bi me razgalilo i utješilo kada bih prošetao nekom od tih “hrvatskih”, “slovenačkih” i “bosanskih” ulica, jer bi za mene to bila potvrda da Beograd ima svoju memoriju i da pamti da je bio glavni grad svim spomenutim zemljama. A kako prošlost nikad sasvim ne prolazi, kako se prošlost ugrađuje i tradira u neku veliku kulturnu tradiciju, tako je Beograd zauvijek glavni grad tih naših zemalja – kaže Jergović.

Pisac rado čitan u cijelom regionu, rođen u Sarajevu, sa zagrebačkom adresom i u redovnim okolnostima čest gost Beograda, smatra da bi takva odluka štetila prije svega Beograđanima i njihovom gradu.

“Svako odricanje od takve tradicije i takve prošlosti štetu čini onima koji se odriču, i štetu čini Beogradu, koji takvim postupanjem naprosto biva manje i manje značajan grad. S druge strane, naravno da je istina da su se Zagreb i Sarajevo vrlo temeljito očistili od svih prekodrinskih i srpskih imena i toponima. Naravno da već skoro 30 godina u Zagrebu nema beogradske ulice. Ali čudno je da jedan veliki grad, da jedan glavni grad, prihvata norme manjih ili malih gradova. Čudno je kako nešto što je u njihovom slučaju bilo i nepametno, i protivno memoriji, postaje Beogradu imperativ postupanja. Prihvaćajući provincijalne norme malih sredina vi postajete manji od njih. Gospodin Vesić pritom koristi taj argument da u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani “zatire sve što je srpsko”. Kada je riječ o nazivu ulica u ovim gradovima, to je, možda, istina, ali nikako nije istina kada govorimo o kulturnim zajednicama tih gradova. No, potrebno je izgleda reći da te zajednice ne postoje”, ocjenjuje Jergović.

Beograđani su, nakon što se čulo za namjeru iz Starog dvora, pokrenuli peticiju sa zahtjevom da gradske vlasti odustanu od takve ideje. Pod peticiju se do sada potpisalo skoro 2.000 građana.

53

avatar
1000
31
22
0
 
40
BosanoleBroj 1MakiPre svega čovek
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bosa
Gost
Bosa

Da li ste procitali knjigu Tušta i tma? Ili bilo koju njegovu knjigu?Da jeste,shvatili bi ste da covjek nije ni na cijoj strani.Otprilike,on kaze da smo isti i da se zbog toga i mrzimo.Zato nece biti ni Srba,ni Hrvata ni Crnogaraca ni ostalih naroda sa ovih nesretnih prostora.A isti smo,imamo isti genom,isti je to jezik,ista kultura,isprepleteno istorijsko nasledje.I da,nazive ulica… Više »

Broj 1
Gost
Broj 1

Što se mene tiče mogu promijeniti ime svake ulice nije me briga ni malo

Maki
Gost
Maki

Nego sta nego izbrisati …htjeli su da idu i neka ih…..sta se sad bune totalno nelogicno…nego je to jednostavno kompleks …..

Mitar
Gost
Mitar

“tako je Beograd zauvijek glavni grad tih naših zemalja” Pa e,e samo se ti nadaj, oce to!

Maki
Gost
Maki

Ko si ti majmune majmunski… a u Sarajevu i table ulica ozelenile a imena da neprucamo….fujjj

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Zato NIKSICKU ne smiju da diraju😋

Gligor73
Gost
Gligor73

Trebala bi onda i Vojvodina da “izbrise” sva imena srpskih vojvoda , cetnika i zlocinaca koje vekica srbijanska nacionalisticka vlast
Da se jednom vise zavrsi sa tom retorikom iz 90ih godina proslog veka i da se zavrsi sa velikosrpskom ideologijom

Hernan
Gost
Hernan

Raskidaju s Jugom,ma se u CG i dalje petljaju,ne boj se…No,uzalud,srećom…

milica
Gost
milica

Sve sami primitivni i provincijalni komentari. Ja se pitam hoce li se mijenjati turski naziv Kalemegdan. Hoce li se oromijeniti i ime najpoznatiju ulice u BG? Skadarske? Pa Skadar je u mrznoj Albaniji!

nole
Gost
nole

dorcol- karaburma- tas majdan-

Primorac
Gost
Primorac

Miljenko i ja sam im to napisao prije neki dan,mezropola prelazi u palanku,a valjda joj je tamo i mjesto.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Nema vise Jugoslavije, to smo trazili, Beograd i Srbija su opet ono oko cega se sve vrti. Sve ulice sa srpskim nazivima u drugim drzavama su promijenjene pa i oni to rade. Sad nema da zalimo. Metropola na Balkanu, jos kad izadje iz krize i okrene se sebi bice pojam za sve druge Balkanske drzave.

Rodjeni beograd
Gost
Rodjeni beograd

Hahahah ah.. Nikada vise nece biti sto je bio jer se u njega doselilo sve najgore i postao je obicna palanka

Oluja20
Gost
Oluja20

Ima samo jedna mala činjenica koju mudro prećutkuješ Srbo – Beograd je bombardovao i terorisao Split, Zagreb, Sarajevo, Vukovar, a Split, Zagreb, Sarajevo, Vukovar nikad nijesu bombardovali Beograd.

Danilo
Gost
Danilo

Srpska vojska je oslobodila Damlaciju, a 2 puta vam je pomogla da od gubitnika budete na strani pobednika.

Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e.Oce to…

Marko
Gost
Marko

Bravo Gospodine !!!

Maki
Gost
Maki

Sta bravo. Sarajevo je odma posle rata sve ulice preinacila na muslimanska imena cak i Titova glavna zlica….kako tw nije sramota

Danilo
Gost
Danilo

Sarajevo je Teheran u malom, a “gospodin” ne mora vise dolazizi u BG. Neka ide tamo gde mu je bolje …

abba
Gost
abba

San o Velikoj Srbiji postaje noćna mora.

Objektivno
Gost
Objektivno

Svako u svoje. Tako smo svi najmirniji.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Sarajevska ce samo dobiti dodatak Srpsko istocno Sarajevska hihihihihihihihihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Neka to
Gost
Neka to

Kao branili su Jugoslaviju od Hrvata, Bošnjaka, Kosovara, Slovenaca, Makedonaca, Crnogoraca a sad kad su sve sramne ratove izgubili gledaju da izbrišu sve o cega su profitirali.

Branko
Gost
Branko

Posebno su od Crnogoraca profitirali, davanjem doprinosa… prvo za nerazvijenost… pa na zemljotrese…

Banja CT
Gost
Banja CT

E mij dobri…prvi su i odustali od doprimosa za zemljotres. A ne bi ni davali da se nijesu bohćkali Tita…gedžovani.

Konicki sin
Gost
Konicki sin

Uniste oni sve sto je lijepo. Samo oni kao da postoje i kao da citav svijet treba da je srbija a mi svi srbi

Danilo
Gost
Danilo

Tebe su izgleda Srbi krivi sto su najbrojniji i sto zive u svim republikama ex sfrj….

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A sto se ne javi kad su ih po Cg uklanjali

Banja CT
Gost
Banja CT

Prvo su ugrabili da maknu bistu Veljka Vlahovića
ispred Brodogradilišta Bijela.

Primorac
Gost
Primorac

da srbska militantna struja koja je vladala u CG.i mauzolej su pošli da ruše no su CTi napravili istinske straže,

Podgorickaulica
Gost
Podgorickaulica

Svi su makli nazive ulica sa srpskim predznakom, tako da je konacno za ocekivati bilo i da Srbiija to uradi. Potez odlican imaju puno boljih varijanti za nazive ulice od hr i slovenackih. Beogradnje uvijek bio i ostace metropola sa dobrim ljudima tako da mijenjanje naziva ulica nista ne znaci.

Oluja20
Gost
Oluja20

Metropola u kojoj po zvaničnim podacima više od 50% stanovništva nema kanalizaciju. Kad se na cetinju igrao tenis i svirao klavir, u Beogradu su se države svinje. Metropolitaš ahaha

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Kada neko u 6h (od ranog jutra) piše komentare pune animoziteta, mora da je baš srećan i zadovoljan svojim životom.

Maki
Gost
Maki

Hahaaaa…sta reci

Ivan
Gost
Ivan

Beckovic je los pesnik

Da ja.
Gost
Da ja.

Jergoviću poštujem te ali……. Kada bi neko tvoje roditelje vrijeđao, govorio sve naj, naj gore, ponižavao,…… dali bi ti TOGA i dalje volio, cijeni, poštovao, (sarajevo/sarajevska).

Mitza
Gost
Mitza

Pa sad, a jel su ga roditelji držali pod opsadom?

Da prostite, Srbija postaje obični smrdljivi četnički brlog.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

U 5h ujutro izađete, udahnete malo svežine. Ne treba da se brinete šta će Srbija postati.

Maki
Gost
Maki

Jadan si i nesrecan

Bernini
Gost
Bernini

Logičan slijed događaja. Politika Srbije je daleko od nekadašnje jugoslovenske Karađorđevića (ako je i to bilo jugoslovenstvo).

Mitar
Gost
Mitar

????????? A dje vidis razliku od te Jugoslavije? Valjda si mislio na Titovu a ne fasistickih Karadjordjevica!!!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Zagreb već godinama ima ulicu astronoma i klimatologa Srbina Milutina Milankovića, po kojem se inače zovu krateri na Mjesecu i Marsu, taj se znanstvenik, kaže ne spominje ni u jednom školskom udžbeniku u Hrvatskoj.

Branko
Gost
Branko

Milanković je rodjen u Dalju, tako da Hrvati verovatno planiraju da ga prisvoje kao Teslu.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Miljenko,moraš se i ti i svi mi pomiriti sa tim da Jugoslavije više nema,ni u Hrvstskoj,ni u Bosni,ni u Sloveniji pa ni u Srbiji i mislim da je više nikad biti neće i mnogo bi bilo moj Miljenko da je nema niđe drugo,ni u tvojoj Hrvatskoj ili Bosni a da zarad tvoje nostalgije ostane samo u Beogradu i Srbiji.

Kam
Gost
Kam

Ma sta te rastuzilo…jel.te rastuzilo sto u Zagrebu nem srpskih ulica,u Sarajevu…Kad te to bude rastuzilo onda imas pravo da budes tuzan zbog beogradskih ulica

Mitza
Gost
Mitza

“onda imaš pravo biti tužan”…
Al ste se razmileli… Kakvo likovanje.
Ogavno. Džiberski.
Mora da ne nosiš masku.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Ne sjećam se da se bunio kada su se mijenjala imena ulica u Sarajevu , Zagrebu , Ljubljani , Skoplju …

Primorje
Gost
Primorje

A reci ti meni, koje su to ulice u Hr, BiH i Slo. Koje nose neka komunistička imena? Ne srpska, nego komunistička.

Dragan
Gost
Dragan

Pa jergovicu cetnici vladaju trebutno

Komsija
Gost
Komsija

Kome smeta ne mora da ide u Beograd,to vazi i za doticnog gospodina.
‘Najbolje’ da crnogorci i hrvati uredjuju zivot u Beograd i da odredjuju nazive ulica.

Oluja20
Gost
Oluja20

E pa doći će vrijeme i u Podgorici da se brišu imena srpskih ulica – a ti onda ponovi ovaj komentar

Maki
Gost
Maki

A sto bi samo srbi cuvali sjecanje na Yugu kad svi su sad srecni u svojim drzavicama a i u Sarajevu su ulice odma posle rata promjenile nazive cak i glavna Titova je dobila novo ime…zato pssstttt

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

sve titove republike treba da izbače iz upotrebe imena iz drugih republika, što da se svi pravimo fini kad očima jedni druge viđeti ne možemo

Send this to a friend