Region

Josipović zamjerio Grabar Kitarović: Ponašanjem na Mundijalu prešla je granicu dobrog ukusa

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je prva dama Kolinda Grabar Kitarović svojim ponašanjem na Mundijalu u Rusiji prešla granicu dobrog ukusa i da se ponašala na način koji nije primjeren lideru jedne zemlje.

Kako je kazao za portal Indeks, jedna je od funkcija dužnosti predsjednice je biti simbol jedinstva jedne države i dobro je što je bila na utakmicama, ali njeno ponašanje je bilo neprimjereno.

“Dio ponašanja na terenu tokom ceremonije imao je čak i elemente bizarnosti. Dio komentatora odobrava njene scenske nastupe na prvenstvu. Možda to i ne čudi jer mediji uglavnom vole razne neobičnosti. Ali s druge strane, brojni su negativni komentari, pa i vulgarni skečevi koji se šire internetom, ne samo među hrvatskim korisnicima nego i po cijelom svijetu”, tvrdi Josipović.

Bivši predsjednik osvrnuo se i na izjave predsjednice da će na utakmice hrvatske reprezentacije ići o svom trošku. Za Josipovića je to populizam.

“Posebno zanimljiv je spin o vlastitom plaćanju troškova vezano na odlazak na prvenstvo i uklapa se u populizam koji vlada na sceni, primarno u medijima. Prvo, nepotreban je, jer predsjednica kada ide na takve priredbe ima funkciju promociju države i susreće se s drugim državnicima. Nema nikakvog razloga da troškovi ne budu plaćeni iz proračuna kabineta. Drugo, teza o vlastitom plaćanju troškova naprosto nije istinita. Možda je mogla iz vlastitog džepa platiti svoju aviokartu. Ali mnogi su drugi troškovi puno veći, uvijek prisutni kada predsjednica odlazi na put: osiguranje, protokol, njihovi troškovi puta, eventualni hotel… Da je predsjednica privatno išla na utakmice, sigurno ne bi sjedila u svečanoj loži”, kaže Josipović.

5 Komentara na "Josipović zamjerio Grabar Kitarović: Ponašanjem na Mundijalu prešla je granicu dobrog ukusa"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend