Region

“Kad sam ja donio bombu u sudnicu, zašto Praljak ne bi mogao otrov?”

Screenshot

Interesovanje javnosti za detalje jučerašnjeg samoubistva generala Slobodana Praljka u Hagu ne jenjava. Hrvatski mediji prenose da postoje tri scenarija o tome ko mu je ispunio posljednju želju.

U razgovoru s ljudima koji su bili u kontaktu sa Praljkom spominje se njegova razočaranost situacijom u kojoj se našao. Oni ne tvrde da je bio depresivan, ali svakako nije bio najbolje raspoložen.

Zatvorenike Haškog suda niko ne tretira kao kriminalce, pa je upravo to omogućilo Praljku da unese otrov u sudnicu,  tvrde sagovornici hrvatskih medija koji su bili u tribunalu.

“Zatvorenike Haškog suda niko tamo ne tretira kao kriminalce, kao nekoga prema kome treba biti nasilan i strog. Većina nas smo generali, pa nas tako i tretiraju. On je u Hagu bio gospodin i prema njemu su se tako odnosili. Ako je želio da dođe do otrova, mogao je to da učini vrlo lako. Bez obzira na vjeru, nacionalnost i strane na kojima smo bili u ratu, u Hagu smo bili samo profesionalci. Tu rat prestaje”, prepričao je za “24sata.hr” bivši zatvorenik koji je u Hagu proveo nekoliko godina.

Portal Hrvatskog narodnog vijeća, prije presude, objavio je da je pokojni Praljak često čitao Šekspirove sonete, a onom “Umoran vapim ja za smrću trajno” često se vraćao.

Međutim, Praljak je uvek pokazivao iskreno staranje za prijatelje koji su kontaktirali s njim. Bio je jako brižan. Volio je svoje prijatelje i to im je otvoreno pokazivao.

“Ipak smo mi Balkanci, pa ćemo se snaći i međusobno pomoći. Generalu Praljku otrov je nabavio ili neko od drugih kolega generala, koji su već osuđeni i odslužuju pravosnažnu kaznu zatvora, pa su kontrole nad njima i manje, ili neko od stražara, što je i vjerovatnije. Stražari tamo baš nisu bajno plaćeni, ne znaju ni do kad će zapravo još uopšte imati posao, i uvijek su nam rado za neku novčanu nadoknadu nabavljali stvari koje smo željeli i donosili nam u zatvor”, tvrdi sagovornik hrvatskog portala.

Pregledi su, dok je on bio tamo, u ćelijama bili rijetki i obično najavljeni.

“Neko mu je svjesno pomogao i uslišio mu molbu. Trebalo je i tačno znati koji otrov i gdje nabaviti. Neko mu je ispunio posljednju želju, ujveren sam da je to neko od osoblja Haškog suda”, misli sagovornik “24sata”.

Kaže da kontrole pri posjetama nisu bile rigorozne. Tačno je da porodica ili prijatelji nisu mogli da ulaze s torbama, to su mogli samo advokati, ali bočicu otrova mogli su da unesu. Međutim, tad bi posjetilac rizikovao veliku kaznu, a pritvorenik samicu.

“To Praljak sigurno nije rizikovao, pa sam i dalje uvjeren da mu je otrov pribavio i u posljednji tren u ruke dao neko od radnika suda”, kaže bivši haški zatvorenik.

>>>Slobodan Praljak popio otrov u Hagu, pa preminuo u bolnici<<<

Da se nije postupalo po bezbjednosnoj proceduri smatra stručnjak za sigurnost Mate Laušić. On je bio svjedok u postupku protiv Gotovine, Markača i Čermaka. U Hagu je bio 15-ak puta i jako dobro poznaje njihov bezbjednosni sistem. Kako suđenje traje 13 godina, sve je bilo opuštenije.

“Pritvorska jedinica nalazi se u Sheveningenu i optuženi se iz nje dovoze u sud. U pritvorskoj jedinici pritvorenici dobijaju odjeću u kojoj će ići na sud. Pregled nije urađen. Pitanje je koju je supstancu Slobodan Praljak popio. Moguće je da je uzeo neko sredstvo za čišćenje sanitarnih prostorija, koje često imaju i toksična svojstva, ili je sam napravio nešto”, smatra Laušić.

Kako kaže, da je stražar bio u neposrednoj blizini, kao što je bio njegov kolega kad je sud obrazlagao presudu Jadranku Prliću, uočio bi na vrijeme kako Praljak poseže rukom u džep i spriječio bi ga.

“Međutim, on je bio zaklonjen od Prlića i uopšte nije vidio šta se događa”, dodaje Laušić.

S njim je saglasan i penzionisani inspektor Branko Lazarević, takođe haški svjedok. Lazarević je uspio u Haški sud da unese ostatke bombe.

“Kad sam ja mogao da donesem bombu u sudnicu, kako onda Praljak ne bi mogao da unese par kapi nekog otrova? A i da ga je stražar pratio, morao je da vidi da poseže za nekom drugom čašom i mogao je da reaguje odmah i tako ga spriječi da supstancu popije do kraja”, kaže Lazarević.

Ž.N.

Send this to a friend