Region

Kandidat za ambasadora SAD-a na Kosovu: Nema razmjene teritorija

Kandidat za ambasadora SAD-a na Kosovu, Filip Kosnet

Kandidat za novog američkog ambasadora na Kosovu Filip Kosnet, izjavio je da se pozicija SAD prema Kosovu nije promijenila i da je “važno da i Srbija i Kosovo ponude kreativna rješenja, ali da ta formulacija ne znači razmjenu teritorija”.

Odgovarajući na pitanja američkih senatora u okviru procesa potvrđivanja njegove nominacije, Kosnet je pred Odborom Senata za spoljne poslove govorio o svom potencijalnom angažmanu na Kosovu, navodi Glas Amerike.

Kopredsjedavajući Odbora, demokratski senator Kris Marfi upitao je Kosneta ima li saznanja o promjeni pozicije SAD-a prema Kosovu i naveo da je takvu promjenu i eventualno prihvatanje ideje o razmjeni teritorije nagovijestio šef srpske diplomatije Ivica Dačić poslije susreta u Vašingtonu sa savjetnikom i zetom predsjednika SAD Džaredom Kušnerom.

Na Marfijevo pitanje kakva je pozicija budućeg ambasadora na Kosovu prema eventualnoj razmjeni teritorija, Kosnet je rekao da se pozicija američke administracije “nije promijenila”.

“Naša pozicija je da se podrži dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU. Mislimo da je važno da obje vlade idu naprijed sa kreativnim rješenjima za dugoročne tenzije izmedju Kosova i Srbije. Važno je da obje zemlje mogu da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmjenu teritorija, niti bilo šta slično. Želimo da vidimo da li vlade mogu da iznesu i nove ideje u dijalogu. Naš strateški cilj je stabilnost u regionu i postizanje dugoročnog rješenja koje će Srbiju i Kosovo približiti Zapadu”, rekao je Kosnet.

On je dodao da je prvi put čuo za sastanak Dačića i zeta predsjednika SAD Donalda Trampa i da o tom susretu ne zna ništa.

Kosnet je prethodno, u uvodnom izlaganju, naveo da KFOR ostaje ključan za stabilnost i bezbjednost na Kosovu.

Dodao je da podržava tranziciju bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku pod okriljem NATO, sa ograničenim odbrambenim mogućnostima, i da Kosovo treba da nastavi da traži podršku Srba za uspešnu transformaciju bezbjednosnih snaga.

Kandidat za ambasadora na Kosovu rekao je u Senatu da će mu prioriteti biti jačanje vladavine prava, borba protiv terorizma, jačanje ljudskih prava i integracija manjina na Kosovu, da će se fokusirati na poboljšanje transparentnosti i suzbijanje korupcije i raditi na tome da kosovska vlada podrži rad Specijalnog suda za ratne zločine.

Kosnet je bio otpravnik poslova u američkoj ambasadi u Ankari, tokom karijere je obavljao diplomatsku dužnost u osam misija SAD u Evropi, Aziji i na Bliskom Istoku, a bio je i na visokim pozicijama u Stejt departmentu.

Send this to a friend