Region Strože odredbe

Kazna od 270 eura za nepoštovanje rastojanja među vozilima u Hrvatskoj

Preduzeće “Hrvatske autoceste” postavlja signalizaciju za održavanje rastojanja među vozilima, koje je propisano novim, strožim zakonskim odredbama.

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima, koje su stupile na snagu 1. avgusta, definisan je i sigurnosni razmak između vozila na auto-putevima: prostor koji vozilo pređe najvećom dozvoljenom brzinom za dvije sekunde što je prosječno vrijeme reagovanja na kočenje vozila ispred. Ako se vozi sporije, u koloni, predviđeni razmak je najmanje jedna sekunda.

Kazna za nepoštovanje bezbjednosnog razmaka je 2.000 kuna (270 eura).

Da bi vozače upozorile na poštovanje sigurnosnog razmaka i pomogli im u tome, “Hrvatske autoceste” su izradile pilot-projekt saobraćajne signalizacije koja će im pomoći da u prostoru vide koliko puta vozilo pređe za te dvije sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara, prenosi Hina.

Na ravnim djelovima auto-puteva, na kojima se do sada dogodilo najviše nesreća zbog nalijetanja vozila jedno na drugo, postaviti na kolovoz horizontalnu signalizaciju i kraj njega saobraćajne znake – obavještenja o tome što se drugde u Evropi pokazalo kao djelotvorno.

Na početku tako označenog dijela auto-puta biće postavljen saobraćajni znak koji obavještava vozače o razmaku između vozila. Dalje od toga će duž dionice od 1.500 metara puta biti na kolovozu iscrtane oznake na razmaku od po 70 metara, da bi po tome vozači videli kolika je sigurna udaljenost do vozila ispred. Biće im preporučeno da drže najmanje dva takva razmaka do njega.

Te oznake će se ponavljati duž auto-puteva, a biće postavljena i obavještenja o zabrani korišćenja mobilnog telfona tokom vožnje i da je opasna po život vožnja pod uticajem alkohola i ljekova.

9

avatar
1000
8
1
0
 
8
Mi HrvatiSpuskiMrgudUkradoše mi imeRealno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mi Hrvati
Gost
Mi Hrvati

U sred sezone,kad je toliko velika gužva da auto na auto stoji,pametni Hrvati se dosjetili da naplaćuju kaznu za minimalno rastojanje medij vozilima!Biće su popizdili što imaju dosta manji broj turista ove godine,pa hoće da naplaćuju globu ljudima koji tranzitiraju kroz hrvatsku!

Spuski
Gost
Spuski

Svi mi postuj emo zakone o saobraćaju i ostale u drugim zemljama a nazalost svoje ne to je zalosno i treba promijeniti kaznenu politiku pod hitno

Mrgud
Gost
Mrgud

Svi mi u cg .90 posto ne postujemo propise i suvisan je svaki komentar . . Mi vozimo kako mi hocemo a ne kako je propisano . .vozim svaki dan .50 g . .i suvisni su komentari . .nijesu krive auto skole nego mi . Vozio sam i po evropi .ali dzabe mi smo mi . .niko ne drzi rastojanje… Više »

Ukradoše mi ime
Gost
Ukradoše mi ime

Za određivanje rastojanja može da posluže ona mačja oka ako ih đe ima evo vozim ači ne obraćam pažnju imali ih koliko ono bijaše razmak 25 metara ili 50

Tako treba!
Gost
Tako treba!

Dako ovo dođe i kod nas, ali da se stvarno i žestoko kažnjava, jer se od početnika i neznalica, koji se lijepe uz branik, ne može normalno voziti.

Cetinje
Gost
Cetinje

I kod nas je razmak izmedju vozila CIJELI METAR,pogotovo “piloti”Podgoricani,Cetinjani i sl. a “sjevernjaci”su specijalisti za “kruzni tok” to je tuga gledati.

mojsilović
Gost
mojsilović

Naši Hajduci kad ti se prilijepe za gepek dok te pretiču jedva čekaju otvaranje autoputa. Hajduci naši..

Realno
Gost
Realno

Tačno mi dođe da stanem i pokažem im šta imam u gepeku, ne vidim drugi razlog što tako blizu voze.

Komita
Gost
Komita

Kod nas uvesti kaznu hiljadu eura. Samo što vam se budale ne zalijepe za kola!

Send this to a friend