Region

KFOR bio spreman da interveniše tokom posjete Vučića Kosovu

Salvatore Kuoči

Komandant Kfora Salvatore Kuoči je rekao da je Kfor bio spreman da interveniše tokom posjete Aleksandra Vučića Kosovu. On je za Prvu televiziju istakao da su kosovske institucije donijele odluku da se izbjegne posjeta Vučića selu Banje.

<<<Vučić: Ne pada mi na pamet da priznam Kosovo, nismo ni blizu rješenja<<<

<<<Od Vučića se nije čulo ono što se očekivalo<<<

Objasnio je da je na Kosovu, u lancu komandovanja, Kfor na trećem mjestu.

“Prvi je policija, drugi Euleks, pa zatim mi. Raspodijelili su nas da se bavimo bezbjednošću predsjednika Srbije i mi smo to i radili. Bili smo spremni da intervenišemo u svim područjima u kojima je bio predsjednik kako bi imao bezbjedno okruženje. To smo i radili jer je sve bilo u redu, osim u selu Banje”, kazao je Kuoči.

To selo se nalazi na jednom području koje ima svoju istoriju i osjteljivo je.

“Tamo je bila policija, a i mi smo bili na terenu što su potvrdili neki komentatori, spremni da intervenišemo. Ali, mislim da je bila mudra odluka predsjednika Srbije da se situacija održi mirnom, da se stavi pod kontrolu”, ističe Kuoči.

Prema njegovim riječima da su intervenisali možda bi situacija bila drugačija i sa drugačijim ishodom, kao i da je mirno rješenje bila mudra odluka zbog koje je sveukupnan utisak o posjeti Vučića Kosovu da je sve proteklo uredu.

“To je bio osnovni razlog zašto nismo reagovali. U svakom slučaju hajde da kažemo da smo bili u stanju da interevenišemo, ali trebalo je neko to da zatraži zvanično”, podvlači Kuoči.

On smatra da nisu tačni komentari da Kfor nije učinio ništa kako bi se ukolnile barikade u selu Banje, kao i one da je Kfor bio nijemi posmatrač i umjesto toga kaže da je kosovska policija ta koja se bavila demonstrantima i nemirima.

“Kako bi se postigao dogovor s demonstrantima za to je potrebno vrijeme. To je bio razlog jer je izbjegnuta čvršća reakcija da situacija ostane mirna i da se posjeta nastavi po programu“, ističe Kuoči.

Najvažnije je, dodaje komandant Kfora, da niko nije bio u opasnosti.

“Čak i ako su bile te demonstracije moglo je da bude sve drugačije i da bude drugačiji ishod posjete predsednika Vučića. Jednostavno, mi to imamo u vidu“, kazao je Kuoči.

Isto bi se postupilo, kaže dalje, i da je u posjeti Kosovu bio bilo koji drugi predsjednik.

“Ko god da je bio postupili bi isto. Prije svega je obezbijediti sigurnost onoga ko dolazi u posjetu. Glavno pitanje je bezbjednost predsjednika, a ako za to ne postoji mogućnost treba izbjeći tu posjetu i zato mislim da je bilo mudro da se izbjegne ta posjeta, da bi se izbjegla neka drugačija situacija kada bi sve imalo drugačiji ishod“, ocjenjuje on.

On je još jednom ponovio da je Kfor bio u spreman da reaguje jer je bio kod barikada u selu Banje i da je mogao da reaguje, ali je u stvarnosti procjena bila takva da je bolje da se stavi situacija pod kontrolu, bez provokacija, da se izbjegnu sukobi i neredi.

Rekao je još i da je kosovska policija štitila predsjednika Srbije i reagovala na provokacije, kao da se trudila da sačuva Vučićevu bezbjednost i da je na kraju bila odluka da se barikade ne uklanjaju silom.

“Bili smo spremni da intervenišemo ali donijeta je odluka, od strane kosovskih institucija da se izbegne taj dio posjete i glavno je da, ako pogledamo sveukupno, da je sve proteklo OK”, rekao je, između ostalog, komandant Kfora.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend