Region

Kitarović na meti kritika zbog Putina

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin

Poziv Vladimira Putina hrvatskoj koleginici Kolini Grabar Kitarović i njen ponovljeni poziv da posjeti Hrvatsku naišao je na žestoke kritike djela javnosti i poslanika.

Oni smatraju da je vrijeme za tu posjetu upitno, te da je tim pozivom ugrožen položaj Hrvatske.

Poslanik opozicionog SDP-a Peđa Grbin izjavio je da je, naime, da je Grabar Kitarovićeva svojim pozivom predsjedniku Putinu ugrozila položaj Hrvatske i zatražio je da se što prije održi sastanak državnog vrha kako bi se uskladila hrvatska spoljna politika.

“Predsjednica Republike osramotila je sebe i dužnost koju vrši svojim sramotnim izjavama u Argentini prije nekoliko dana… Po povratku u Hrvatsku dobila je priliku da još jednom osramoti sebe i dužnost koju vrši”, rekao je Grbin u Saboru i dodao da je ovog puta ugrozila položaj Hrvatske.

Branko Bačić iz vladajućeg HDZ upitao je Grbina koji je SDP pravi i istinski, onaj koji danas proziva predsjednicu države zbog toga što poziva Putina u Hrvatsku ili onaj koji je prije 13 dana na konvenciji SDP-a “frenetičnim aplauzom” pozdravio ruskog ambasadora u Hrvatskoj Anvara Azimova i pokazao šta misle o politici Ruske Federacije.

Oglasila se ovim povodom i poslanica GLAS-a i nekadašnja ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, kojoj je, kako je rekla, teško da razume potez predsjednice.

“Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke spoljne politike, a ne da je to neki zaista poseban projekat”, rekla je ona u Saboru, prenijeli su hrvatski mediji.

Kada Evropski savjet, u kojem je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove ćerke hemijskim oružjem na, dakle, teritorije jedne članice EU, s kojom će EU sigurno i ubuduće tijesno sarađivati, najgori je trenutak za upućivanje takvog poziva, ocijenila je Pusićeva.

Send this to a friend