Region

Ko je bio Milan Bandić

Bandić

Milan Bandić rođen je 22. novembra1955. u Grudama, u Bosni i Hercegovini. Nakon osnovne i srednje škole u Grudama, dobio je studentski kredit i otišao na studij u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu.

Po završetku fakultetskog školovanja odslužio je vojni rok te se zaposlio u zagrebačkom Ledu.

U Ledu je radio do 1983. godine kada se kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ (Opšte Narodna Obrana i Društvena samozaštita) zaposlio u Opštinskom komitetu SKH Peščenica.

Bandićeva uzlazna putanja kreće godine 1993. kada postaje sekretar gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije (1995.) postaje zastupnik u Gradskoj skupštini.

U maju 2000. godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba prvi je put izabran za gradonačelnika Grada Zagreba.

Ali, ostavku je podnio 2002. godine nakon što je pod uticajem alkohola prouzrokoavo saobraćajnu nezgodu i pokušao podmititi policajca koji ga je prijavio.

Zamijenila ga je Vlasta Pavić, a na izborima 2005. godine opet je bio nosilac liste SDP-a i s osvojenih 40,95 odsto glasova još jednom je pobijedio.

Gradonačelnički mandat potvrdio je i na izborima 2009. godine.

Kada je umro Ivica Račan kandidovao se za predsjednika SDP-a, ali ispao je već u prvom krugu.

Bandić je 2009. zamrzao svoje članstvo u SDP-u, a u zoru 5. novembra 2009. objavio je kandidaturu za predsjednika Republike. Istoga dana SDP je medijima poslao šturo saopštenje u kojem su naveli kako je Bandić objavom kandidature za predsjednika Republike Hrvatske aktivirao automatsku primjenu člana 15. Statuta SDP-a, čime mu je prestalo članstvo u SDP-u. Izgubio je u drugom krugu predsjedničkih izbora od Ive Josipovića osvojivši 39,74% glasova.

U junu 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao nezavisni kandidat (kandidat grupe birača) i peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U oktobru 2014. godine uhapšen je te osumnjičen za niz krivičnih djela, između ostalog za pogodovanje, nezakonito zapošljavanje, korištenje službenog automobila u privatne svrhe, te krivotvorenje isprava.

Nakon mjesec dana u pritvoru, pušten je uz kauciju od 15 miliona kuna. Nije smio dolaziti na posao, potpisivati akte niti komunicirati s gradskim radnicima. U pritvor je vraćen zbog utjecaja na svjedoke, pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda.

U junu 2017. na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta je izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti stranka, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Vlado
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vlado
Gost
Vlado

Kakva biografija…fini čovjek.

Send this to a friend