Region

Ko je koga htio da ubije pa se uplašila Kolinda

Kolinda Grabar Kitarović

Prema pisanju sarajevskog Dnevnog avaza, sigurnost lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića je ozbiljno ugrožena.

Prema pisanju tog portala, “razotkrivanje zavjere” počelo je u januaru, nakon podizanja bezbjednosnih mjera zbog dolaska hrvatske predsjednice u Sarajevo i ubistva Olivera Ivanovića na Kosovu.

Ovaj portal, naime, tvrdi da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upravo zbog toga naprasno otkazala dolazak u Sarajevo, dok ju je ministar spojnih poslova BiH Igor Crnadak uzaludno čekao na aerodromu. Ispostavilo se, navodi portal, da su hrvatske službe došle do informacije da treba ubiti “predsjednika”.

“Prema operativnim podacima MUP-a, koji je trebalo da ostanu skriveni od javnosti, Damir Mehić je 17. januara prelazio granicu na prelazu Uvac i otvorilo se pitanje da li je on trebalo da izvrši atentat na ‘predsjednika'”, navodi portal, uz podsjećanje da je samo dan ranije u Kosovskoj Mitrovici ubijen srpski političar Oliver Ivanović.

Mehića su u apartmanu hotela “Vučko” na Jahorini uhapsili pripadnici Antiterorističke jedinice MUP-a RS, u saradnji s pripadnicima federalnog MUP-a, nakon čega je on predat Federalnoj Upravi policije.

Riječ je, dodaje se, o čovjeku koji je pet godina bio u bjekstvu zbog ubistva Emira Džinića u Tuzli, 2013. Kod Mehića je, osim pištolja, pronađeno više originalnih identifikacionih dokumenata BiH, među kojima su i lična karta izdata na ime Almir Fejzić i dokumenti izdati u Prištini, na ime Esat Benushai.

Zabrinjavajuće je, konstatuje Avaz, to što je Mehić na originalnim zvaničnim dokumentima BiH imao svoju fotografiju, ali podatke Almira Fejzića, koji je živ i koji je priznao da je znao da mu je identitet ukraden, ali to nije smio to da prijavi.

A po dovođenju u tuzlanski zatvor, Mehić se navodno hvalisao da su Osman Mehmedagić Osmica i Dubravko Čampara, koji su vodili njegov slučaj, obećali amnestiju ako ukloni Radončića.

Kod Mehića je prilikom hapšenja pronađena velika količina novca, čija sudbina nakon oduzimanja nije poznata.

Kako tvrde Avazovi izvori, kada su inspektori Mehića odveli na razgovor, dočekali su ga Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e, i Dubravko Čampara, tužilac BiH. Mehić se potom u tuzlanskom zatvoru hvalio da je s Osmicom i Čamparom sklopio “deal”, kojim su mu, tvrdi Avaz, ponudili slobodu za Fahrudina Radončića.

Send this to a friend