Region

Ko je opasniji za region – povratnici sa stranih ratišta ili domaći islamisti?

Foto: Jutarnji

Od 2012. do danas iz zemalja regiona na ratišta u Siriji i Iraku otišlo je oko 1.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare.

Oko 400 ih je ostalo tamo, ali nema naznaka da bi i u budućnosti moglo da dođe do njihovog masovnog povratka u zemlje Zapadnog Balkana, ističe u najnovijoj studiji sarajevski bezbjednosni stručnjak Vlado Azinović, prenosi Jutarnji.

On studiju “Igra čekanja – Procjena i odgovor na prijetnju povratka stranih boraca na Zapadni Balkan”, u izdanju Regionalnog vijeća za saradnju, potpisuje sa Edinom Bećirevićem s Fakulteta kriminalistike i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu.

O hiljadama i hiljadama povratnika ne može se govoriti, zahvaljujući tome što je odlazak na ratišta Islamske države usporen 2015. i gotovo potpuno zaustavljen do polovine 2016, od  kada nije zabilježen nijedan odlazak dobrovoljaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Albanije.

Oko 200 ubijenih

Vjeruje se da se oko 300 boraca već vratilo svojim kućama, više od 200 ih je ubijeno, a oko 400 ih je ostalo na ratištima. Zahvaljujući intenzivnoj regionalnoj i međunarodnoj saradnji, već je bio zaustavljen odlazak dobrovoljaca na strana ratišta, ističu autori studije, a sad je potrebna jednako tijesna saradnja prilikom njihovog povratka.

Od 2012. zemlje regiona su uhapsile stotine sumnjivih islamista.

No, ono što zabrinjava je manjak rehabilitacijskih programa kroz koje bi prošli povratnici i članovi njihovih porodica, koji bi olakšali njihovu reintegraciju u zajednicu, upozoravaju autori studije.

Potpuna kontrola

Pitanje šta će se dogoditi s povratnicima iz džihada raste otkako je slom Islamske države na vidiku, nakon pada iračkog Mosula i neslužbene prijestonice ID – Rake, na sjeveru Sirije.

Irak je objavio da je rat sa Islamskom državom gotov, dva dana nakon što je to isto saopštila ruska vojska u Siriji.

Azinović ističe da su sve procjene o preostalim stranim borcima, kako iz regiona, tako i iz drugih djelova svijeta, rađene krajem ljeta.

“Bilo je to razdoblje žestokih udara na položaje ID. Veliki broj pripadnika ID i članova njihovih porodica je poginulo ili nestalo u to vrijeme. Prema nekim svjedočenjima, u vrijeme ljetošnjih borbi koalicijske snage su instruisane da ubiju što više stranih boraca, kako bi se spriječio njihov povratak, prije svega na Zapad”, prenosi Azinović.

Od tada je u prekidu značajan dio komunikacije između stranih boraca i njihovih porodica u matičnim zemljama, pa je teško procijeniti koliko ih je još u Siriji i Iraku.

Azinović smatra da je strah od povratnika neopravdano prenaglašen. Kaže da su mnogo opasniji radikalizovani, neostvareni strani borci, osobe koje su željele, a nisu mogle ili su bile spriječene da odu na strana ratišta, pa neostvareni aktivizam realizuju u matičnim sredinama.

Ž.N.

Send this to a friend