Region

Koliko novca su dobili nezadovoljni putnici Kroacija erlajnsa

Ilustracija

Putnici zbog kašnjenja aviona ili neregularnosti s letovima, prema evropskim pravilima imaju pravo na svu silu obeštećenja.

Posebno su to pravo, saznaje Jutarnji list, u 2017. godini koristili putnici na linijama jedinog hrvatskog domaćeg nacionalnog operatera Kroacija erlajnsa koji je prvi put u svojoj dugoj istoriji javnosti otkrio iznose naknada isplaćenih nezadovoljnim putnicima.

A oni su prilično visoki.

Samo tokom 2017. godine, stoji u odgovoru ove avio-kompanije, putnicima je isplaćeno 1,3 miliona eura, po osnovi uskraćenih ukrcavanja, zahtjeva u vezi sa avio-kartama ili neregularnosti s letovima koji, između ostalog, obuhvataju kašnjenje ili otkazivanje letova.

Izdašan je iznos, potvrdili su iz Kroacija erlajnsa, isplaćen na temelju 5.461 zaprimljenog zahtjeva putnika za povraćaj novca, povratni let ili naknadu zbog kašnjenja, otkazivanja ili prebukiranog leta za koje su se putnici na vrijeme pojavili na ček-inu, ali koji na kraju nisu svi riješeni u korist klijenata.

Pravo na naknadu u 2017. godini, pojašnjavaju iz hrvatskog avio-giganta, ostvareno je u 64 odsto predatih zahtjeva, odnosno njih 3.513 koji su riješeni u korist klijenata, a koji su nerijetko uključivali i više od jednog putnika.

U prosjeku, po svakom prihvaćenom zahtjevu tako je zapravo isplaćeno 370 eura, a među zahtjevima riješenima u korist putnika prednjače oni koji se odnose na neregularnosti s letovima.

Rezultati za 2017. godinu, naime, pokazali su i kako su troškovi poremećaja u saobraćaju skočili za 38 odsto, a kompanija je zabilježila 307.000 minuta kašnjenja, što u odnosu na godinu prije predstavlja porast od čak 29 odsto.

Djelić krivice zbog pojačanog kašnjenja aviona kompanije tada je prebačen i na novi aerodrom čiji je terminal oko šest puta veći od starog, a Kroacija erlajns na njemu obavlja 60 odsto svih svojih operacija, što je dodatno otežalo cijelu situaciju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
A, nu, čoče
Gost
A, nu, čoče

“Croatia airlines”, avio-gigant duge istorije!?

Send this to a friend