Region

Kolinda: More će do 2100. potopiti djelove Splita, Dubrovnika i Trogira

Kolinda Grabar Kitarović

Do 2100. godine, nivo Jadranskog mora porašće za pola metra, upozorila je danas predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, na otvaranju konferencije o ekologiji i bezbjednosti „Hrvatska kakvu trebamo“.

Izjavila je da se očekuje da će u narednih 80 godina more potopiti djelove istorijskih gradova Splita, Trogira ili Dubrovnika.

Govoreći o konkretnim ekološkim problemima u Hrvatskoj, Grabar-Kitarović je navela problem plastičnog otpada koji se preko zime nakuplja na jadranskim plažama, ističući da veliki dio tog otpada dolazi iz južnijih jadranskih država, sa kojima je počela intenzivnija saradnja, kako bi se riješili ti problemi.

Hrvatska predsjednica je upozorila i na potrebu pooštravanja sankcija za sve one koji otpad sa jahti i brodova u marinama bacaju u more, umjesto da ih odlažu na za to predviđene lokacije, kao i na požare, tajfune i na topljenje polarnih ledenih kapa.

Grabar-Kitarović je kazala da su ekologija i bezbjednost postali neraskidivo povezani, te je ukazala na predviđanja Ujedinjenih nacija UN, prema kojima će zbog klimatskih promjena na planeti broj migranata, koji sada iznosi 69 do 70 miliona, u narednih dvadeset godina porasti do 200 miliona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Taisiya
Gost
Taisiya

Ja ne verujem u to da ce porasti nivoa Jadranskog mora, trudimo se na tome da spasemo Aralsko more da se stabilizuje landsafta malo pa mozda da se prosoli kao Jadransko i da se očisti Crno More stalo po nivou kvalitetu voda ne možemo jos tacno kazati da Jadransko al se prosolilo strasno ekoloska katastrofa bukvalno za 20. Godina tražimo… Više »

bodulski borej
Gost
bodulski borej

tako je to kada hrvati trpe ovu americku masonsku marionetsku kokosindu da im glumi predsjednicu. prvo i osnovno, da je sve tako kako kokos s laznima diplomama laprda, venecija bi jur davno potonula. drugo, uvijek iste lazi i obtuzbe iz hrvatske na racun albanije. ne, smece ne stize u hrvatsku iz albanije, nego smece nastaje u hrvatskoj, a zbrinjavanje istoga… Više »

Ivan
Gost
Ivan

Zna Kolinda, kao i ona što sjedi na nju

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Malo po malo i dodke do srbije,😀😀😀

javno komunalno
Gost
javno komunalno

Oće ali panonsko.

PG-TG
Gost
PG-TG

A ja džabe pričao ženi da ne kupujemo kuću na pjenu od mora…

Eon
Gost
Eon

Kako je krenulo,bolje kupi na Brajice

PG-TG
Gost
PG-TG

Ali ja sam sa Brajića

Trtko
Gost
Trtko

A je’l to samo Jadranskog ?

Send this to a friend