Region

Kolinda traži novu komisiju koja bi utvrdila istinu o Jasenovcu

Grabar-Kitarovićeva je na Hrvatskom radiju iznijela prilično čudan prijedlog, koji nije promakao slušaocima.

“Pitanje Jasenovca i žrtava ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga ko želi da promoviše bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Veoma dobrim u tom smislu smatram predlog čelnika HHO Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdila istinu o Jasenovcu”, rekla je Grabar-Kitarovićeva.

“Da se tačno utvrdi prava istina, jer držim da samo istina može pomoći da se krenemo naprijed”, poručila je.

“U 21. vijeku modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može da se utvrdi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Njene izjave izazvale su brojne kritike. Tako je saborski poslanik SDP-a Bojan Glavašević izjavio da Grabar-Kitarović relativizuje Holokaust.
“Kolinda Grabar-Kitarović relativizuje Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Sklanjanje KGK s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora PRH nego narodnog oslobođenja”, poručio je Glavašević.

Ona je u razgovoru za Hrvatski radio u emisiji “S predsjednicom mimo protokola” komentarisala kako bi ubuduće Hrvatska trebalo da odaje počast žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Predsjednica Hrvatske je poručila da se zalaže za jedinstvenu i zajedničku komemoraciju “jer bi to onda bila kolona zajedništva”. Praktično je najavila da će se u tom slučaju lično pridružiti komemoraciji, umjesto da odlazi u Jasenovac sama dan ili dva prije službene komemoracije.

“To nije bilo nimalo usmjereno protiv vlade i zvanične komemoracije. Ali, evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i jevrejske organizacije, da se dogovorimo da sljedeće godine odemo svi zajedno i u tišini se poklonimo se tim žrtvama, odamo pijetet. Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim pomakom”, poručila je predsjednica Hrvatske.

 

 

Send this to a friend