Region

Kon: Izvjesno uvođenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju

Srpski epidemiolog Predrag Kon kaže da je broj novozaraženih u to zemlji uznemirujući. Ističe da je sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mjere u borbi sa koronavirusom, navodeći da je izvjesno uvođenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju.

<<<Nagli skok u Srbiji – 512 novih slučajeva, preminula jedna osoba<<<

Sutra će se održati vanredna sjednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a Kon kaže da je glavni povod povećanje broja novozaraženih.

“Broj novozaraženih je uznemirujući i moraćemo sjutra da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da mjere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki dio svake institucije i ustanove”, rekao je on.

Ističe da, ako se uspjelo u tome da se u školama formira dobar nadzorni sistem, tako da nema veće transmisije, onda je to izvodljivo i za ostale.

“Dalje restrikcije se ne smiju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji”, rekao je Kon.

Uvođenje obaveznih PCR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvjesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

“To već postoji kao mjera, samo treba da počne da se primjenjuje za sve. Biće kako za naše državljane, tako i za strance. Tu moramo da pooštrimo nadzor i kontrolu na granicama”, istakao je Kon.

Upitan o eventualnim radikalnijim mjerama za Beograd, gdje je najveći broj zaraženih, Kon kaže da Beograd jeste jedan od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još nema potrebe da budu ozbiljnije.

“Definitivno broj novozaraženih raste svuda po Srbiji, ne samo Beogradu, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični. Jedino gdje se čini da je relativno stabilno je Vojvodina, mada i tu postaje nesigurno”, kaže Kon za televiziju Pink.

Send this to a friend