Region

Kon: Situacija u Srbiji kritična, svakako se zakasnilo sa mjerama

Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon za N1 je kazao da je situacija u vezi sa koronavirusom u Srbiji kritična, čak na nekim mjestima katastrofalna, zbog smještaja pacijenata.

Ističe da se “svakako zakasnilo sa mjerama”, jer je još od 6. novembra medicinski dio Kriznog štaba predlagao restriktivnije mjere, ali da sa druge strane postoji ozbiljna argumentacija, u vezi sa ekonomskim aspektom mjera. Na pitanje kada će se vidjeti posljedice toga što se nisu poštovale epidemiološke mjere tokom sahrane patrijarha, Kon je rekao – počeće za otprilike oko sedam dana.

“Katastrofalno znači da vi praktično nemate u ovoj situaciji gdje da smjestite ljude… Katastrofalno je i što se neprekidno povećava kako broj umrlih, tako i registrovanih oboljelih. Beograd se tu malo izdvaja. Rano je još govoriti o sigurnom zaravnjenju, ali do nekog zaravnjenja je došlo”, rekao je Kon.

Na pitanje da li se zakasnilo sa mjerama kao što to smatraju Ujedinjeni protiv kovida, on ističe da se “svakako zakasnilo, to ja tvrdim”.

“Jasno je da se situacija ipak nije razumjela dovoljno. Od jula mjeseca je počela priča o kontrolisanju donijetih mjera. Prvo je bilo da će da se sprovodi, pa je rečeno da je nesprovodivo, pa je morao da se mijenja zakon…”, dodaje on.

Kaže da je na današnjoj sjednici Kriznog štaba donijeta jedino odluka u vezi sa školama i vrtićima, i da nije bilo riječi o zatvaranju uslužnih delatnosti, za šta se isto zalaže medicinski dio štaba.

“Tražili smo zatvaranje, ne u 18.00, već u 17 časova, sa mnogo masovnijim zatvaranjem”, ističe Kon.

Upitan o sahrani patrijarha Irineja i nepoštovanju mjera, Kon je rekao da je prije nje izjavio da je to epidemiološki neprihvatljivo.

“Ja nisam kao pojedinac ništa drugo nego član Kriznog štaba, ja nemam poziciju nikakvu da mogu na nešto da utičem, ja utičem na samoj sjednici i kroz komunikaciju sa kolegama i drugačiji način da utičem nemam, ja ne znam da li mislite da li na bilo koji način mogu da utičem na sistem, osim na sastancima Kriznog štaba, gdje se određene mjere predlažu. Nisam reprezent bilo kakve grupe koja odlučuje o bilo čemu, ja sam dio savjetodavne grupe, medicinskog dijela Kriznog štaba i očekivanja su preterano velika, a svoj dio odgovornosti nosim, i ne mogu više od toga”, kaže Kon.

Na pitanje kada će se vidjeti posledice nepridržavanja epidemioloških mjera tokom sahrane, Kon je rekao – počeće otprilike za oko sedam dana da se vide.

“Iskreno se nadam, vidjelo se na prenosu, a ne znam koliko je to bilo masovno, ako je bilo ono što smo vidjeli… Jasno je da je bilo nekog truda, pokušaja i zvaničnog obraćanja SPC da se ne ulazi bez maske, da se ne radi ono što je rađeno, dakle nekog zvaničnog obraćanja je bilo”, rekao je i dodao da je bilo nepoštovanja mjera i da će biti posljedica i da ih već ima.

On je istakao kao krajnje ozbiljnu situaciju i to što će biti indirektnih smrti zbog kovid epidemije.

Ako bude neophodno, kaže, biće i novih mjera koje podrazumijevaju dalja zatvaranja, ali navodi i to da ima prvih pokazatelja da se u Beogradu zaražavanje usporava, pa se nada da će postojeće mjere dati rezultate.

Send this to a friend