Region

Kongres SAD otkrio: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH

Sulejmani, foto: Twitter

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima njihovih oružanih snaga i obavještajne zajednice koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani. U rezoluciji su otkriveni brojni detalji, između ostalog, da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini, piše Avaz.

Iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde ubijen je 3. januara u Bagdadu, kada je njegov automobil pogođen projektilom.

Likvidaciju Sulejmanija naredio je američki predsjednik Donald Tramp zbog, kako je rekao, planiranja napada na državljane SAD i njihove ambasade. U rezoluciji se otkriva da je Sulejmani pripremamo brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljane SAD.

Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, okarakterisirane kao teroristička organizacija koja je globalna prijetnja SAD i međunarodnoj zajednici.

Foto: Avaz

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Avganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizovane bombe Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. decembra 2019. godine na ambasade Sjedinjenih Država u Bagdadu, Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, Bosni, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj…

Istaknuto je takođe da je Sulejmani planirao ili podržavao brojne smrtonosne terorističke napade na Sjedinjene Države i njihove saveznike, uključujući i 2011. godinu i atentat na ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama Adela el-Džubejra.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drale
Gost
Drale

Zar opet nesretna Bosna da ratuje??srecom ga Ameri pelcovase..nije uspio ni da kvikne ono ko gumeni zec kad kvikne

Berane
Gost
Berane

Hahahaha ne da ambasada da mi se komentar objavi.. Sloboda govora i tako to.. Ahahahahahaha to demokratijooo ekonomski tigre balkana najnaprednija ekonomiju u Jevropi itd

ND
Gost
ND

Đe su sada oni branioci generala,i ljubitelji Iranskih interkontinetalnih raketa?

Miki
Gost
Miki

Ovako su i hemijsko oružje u Irak “znali” da ga imaju.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Je li sa Dodikom

Sefket
Gost
Sefket

Americki senat upozorio Marsovce da Iran sprema napad na Jupiter.

Gojko
Gost
Gojko

E greote sta napravise od Bosne, zemlja sa toliko bogatstva i mogucnosti, ali jednostavno nekome ne odgovara da napreduje.

Boris
Gost
Boris

sto napravise od svih nas!

hawara
Gost
hawara

pitam se da li jos uvijek postoji neko ko vjeruje u ove gluposti

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

A bosanci se na Makrona naljutili 🤣🤣🤣

Send this to a friend