Region

Korekcija granica prihvatljiva za Evropsku komisiju

Ilustracija

Brisel bi trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca kojim bi se riješio dugogodišnji problem Kosova, izjavio je evropski komesar Johanes Han, a prenio briselski Euroaktiv.

“Radi se o bilateralnom rješenju koje ne može da se koristi kao primjer za druga pitanja”, izjavio je on u Beču.

Euroaktiv u svojoj analizi navodi da je namjera komesara Hana da ovom izjavom odbaci strahove da bi bilo kakvo pomjeranje granica na Balkanu moglo da pokrene nove probleme u nestabilnom regionu.

Beograd i Priština moraju da normalizuju međusobne odnose kako bi se kvalifikovali za članstvo u EU, a onog trenutka kada se postigne dogovor, on bi trebalo da bude poštovan od strane svih članica EU, dodao je Han na konferenciji u Alpbahu, prenio je Blumberg.

Johanes Han je postizanje dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, kome posreduje EU, opisao kao “geopolitičku neophodnost” i podsjetio na obavezu EU da se “brine o evropskim zemljama, ne prepuštajući tu ulogu trećim državama u svijetu”.
Ilustracija
Euroaktiv podsjeća da pet EU država nijesu priznale nezavisnost Kosova, ne želeći da primjer jednostrane promjene granica Kosova postane pravilo.

U tekstu se navodi da bi rješavanjem odnosa Beograda i Prištine Srbija došla “vrlo blizu pristupanja EU”, dok se evropska budućnost Kosova ocjenjuje kao “manje jasna” upravo zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova od svih članica EU.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančič izjavila je danas da predsjednicima Kosova i Srbije treba ostaviti prostor da se dogovore o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma, koji će podržati međunarodna zajednica, dodajući da EU kao posrednik ne može ulaziti u pojedine elemente.

Send this to a friend