Region

Korisnici kredita u švajcarcima pobijedili banke u Hrvatskoj

Korisnici kredita u Hvratskoj “švajcarcima” pobijedili su banke, pošto je potvrđena presuda iz 2013. kojom je valutna kaluzula proglašena ništavom.

Poslije osam godina na sudovima, Vrhovni sud Hrvatske je saopštio da su banke krive za nezakonito postupanje prema korisnicima stambenih kredita ugovorenih u švajcarskim francima i da su povrijedile kolektivne interese i prava zaduženih građana.

Poslije ove odluke vlasnici tih kredita od sada pa do 2023. u sudskim procesima mogu da traže povraćaj preplaćenog novca od banaka, piše “Politika”.

Tu vijest je s oduševljenjem dočekalo 125.000 korisnika ovih kredita u Hrvatskoj, koji će sada tražiti obeštećenje od banaka, bez obzira na činjenicu da je više od 90 njih 2015. godine konvertovalo svoje dugove iz franka u euro.

U presudi hrvatskog suda navodi se da su tužene banke imale saznanja o izvjesnoj budućoj promjeni švajcarskog franka prema kuni, na štetu potrošača i bez obzira na to podstrekivale su ih da ipak zaključe ugovore.

Banke su saopštile da razmatraju dalje pravne korake koji su im na raspolaganju u Hrvatskoj i EU.

Prema procjenama, riječ je o oko dvije milijarde eura, koliko bi banke bile u obavezi da vrate klijentima.

Kako su za “Politiku” rekli u hrvatskom udruženju “Frank”, to znači da svih 125.000 korisnika tih kredita ima otvorena vrata prema sudovima.

“Mogu privatno da tuže banke i potražuju novac koji su do sada neosnovano platili bankama. Do sada ima 30.000 tužbi a očekujemo da će ih do 2023. biti više od 100.000”, kazali su iz tog udruženja.

Send this to a friend