Region

Korona virus: U Srbiji umrle 42 osobe, raste broj zaraženih

Ilustracija

U poslednja 24 sata u Srbiji je evidentirano još 3.615 zaraženih koronavirusom, a preminule su 42 osobe. Testirane su 15.904 osobe, a na respiratorima je 267 pacijenata.

Tokom jučerašnjeg dana u Srbiji je evidentirano još 4.398 zaraženih koronavirusom, a preminulo je 40 osoba. Testirane su 18.233 osobe, a na respiratorima je 271 pacijent.

Klinički centar Niš organizovaće vakcinaciju osjetljivih grupa ljudi, koji su iz nekih razloga vraćeni sa vakcinalnih punktova ili su se plašili da se vakcinišu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Nišu. Kako je rečeno, u Urgentnom centru KC Niš biće određena ekipa koja će vakcinisati i pratiti stanje građana koji budu željeli da se vakcinišu.

“Želimo da podignemo svijest ljudi, te će se od ovog vikenda pa na dalje koliko bude potrebno, vršiti vakcinacija rizičnih grupa”, izjavio je direktor KC Niš Zoran Perišić.

Zamjenik direktora KC Niš Radmilo Janković rekao je na konferenciji za novinare da je to „lična inicijativa“ tog centra i da je potekla iz razmišljanja kako da se pomogne onima koji bi željeli da se vakcinišu, a nisu smjeli.

“Korona virus se sada učestalije javlja kod djece i klinička slika je sve teža. Mali pacijenti dolaze sa većom temperatorum nego u ranijem periodu i sve duže traje”, kaže pedijatar Ljiljana Lukić.

Ona objašnjava da je to posljedica britanskog soja koji je postao dominantan u Srbiji.

“Ima i slučajeva kada djeca po sedam dana imaju temperaturu 39. Liječila sam i bebe sa temperaturom 39”, objašnjava doktorka Lukić.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se nakon dvije nedjelje zatvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata “vrlo jasno vidi djelovanje mjera” i usporavanje i pad broja zaraženih koronavirusom, ali da “mora da se kaže da je situacija i dalje vanredna”.

Kon je izjavio da je „medicinski dio (Kriznog štaba) kočničar za popuštanje mjera u ovom trenutku“, kao i da bi „bilo tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja“.

On je rekao da mjere ne mogu da se ublažavaju dok su kovid bolnice pune i da „moramo da vidimo jasno da se povećava otpust“.

Send this to a friend