Region

Kosovo i Albanija ukidaju granicu od 1.januara

Ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko tvrdi da od januara više neće biti granice između Albanije i Kosova, prenosi kosovski portal Lajmi.net.

“ŽŽelimo da otvorimo granicu između Albanije i Kosova. Premijer mi je rekao da je doneta odluka. Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova”, rekao je Majko, inače bivši premijer i ministar odbrane Albanije, i član najužeg rukovodstva vladajuće Socijalisticke partije Albanije.

On je to izjavio sinoć na događaju povodom Dana dijaspore, održanom u Srbici, kome su prisustvovali i čelnici prištinskih institucija, između ostalih Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

On je tada kazao i da je ovo zapravo odluka albanskog premijera Edija Rame, piše prištinska “Gazetaexpres”.

Međutim, kako navodi “Gazeta”, Majko nije pominjao kosovske vlasti, ali zvaničnici u Prištini danas, i to iz kabineta kosovskog premijera Haradinaja, potvrđuju da je takvoj ideji upravo on dao “zeleno svetlo”.

“Premijer Ramuš Haradinaj, nakon tačne procjene svih informacija iz MEF-a, carine i drugih relevantnih mehanizama, dao je zeleno svjetlo ovom procesu”, navedeno je u odgovoru koji je “Gazeta” dobila iz kabineta.

Kosovo i Albanija više neće imati klasičnu granicu, a one koji posjećuju dvije zemlje više neće zaustavljati granična policija sa obije strane, navodi “Gazeta”, dodajući da “ako sve bude dobro, šengen za dvije zemlje stupa na snagu 1. januara 2019. godine”.

59 Komentara na "Kosovo i Albanija ukidaju granicu od 1.januara"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend