Region

Kosovo korak bliže viznoj liberalizaciji

ilustracija

Komitet za Građanske slobode pravdu i unutrašnje poslove Evropskog Parlamenta (LIBE) izglasao je viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Ovo je prvi neophodan korak u proceduri odlučivanja o potpunom ukidanju viznog režima za građane Kosova. Poslije glasanja u ovom komitetu, o viznoj liberalizaciji trebalo bi da se glasa i na plenarnoj sjednici Evropskog Parlamenta, što se očekuje najkasnije u oktobru.

Tanja Fajon, izvjestilac za vize u Evropskom parlamentu, poslije neophodnih procedura u parlamentu će dobiti mandat da otpočne pregovore sa zemljama članicama EU koje takođe moraju dati konačno zeleno svijetlo oko viznog režima za Kosovo.

Za ukidanje viznog režima, neophodno je da saglasnost daju dvije ključne institucije-Evropski Parlament i Savjet ministara unutrašnjih poslova EU.

Kada izvjestilac za vize dobije mandat da otpočne pregovore sa Savjetom EU, onda se taj proces prvobitno vodi na nivou radnih grupa. Tek kada u procesu ovih pregovora dođe do približavanja stavova, to pitanje prelazi na nivo ministara EU, koji oko ovog pitanja odlučuju kvalifikovanom većinom.

Evropska Komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu librealizaciju i preporučila EU ukidanje viza za kosovske građane. Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani nemaju slobodu kretanja u Šengen zoni.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend