Region

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Foto: KoSSev/Screenshot

Pripadnici Kosovske policije iz redovnih jedinica, albanske nacionalnosti, od večeras ulaze u sjeverni dio Mitrovice, sa ciljem da pojačaju prisustvo u djelovima grada gdje živi etnički mješovito stanovništvo, među kojima su prije svega Albanci. Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Severa da se ne osjećaju bezbjedno“, rečeno je za KoSSev u Kosovskoj policiji.

Ubrzo nakon najave Kosovske policije da će pojačati prisustvo na Sjeveru, a u jeku najnovijih tenzija nakoj prekjučerašnjih incidenata, veći broj policajaca viđen je u Bošnjačkoj mahali u sjevernom dijelu Mitrovice, ali i drugim djelovima grada, objavio je večeras KoSSev.

Policajci su stacionirani u manjim grupama, a primijetan je i manji broj građana.

Situacija je za sada mirna.

Prema saznanjima KoSSeva iz policije, primijećeni policajci dio su redovnih jedinica, a raspoređeni su u sredine sa mješovitim stanovništvom, nakon prethodnih incidenata, te primjedbi građana da se ne osjećaju bezbjedno.

Kosovska policija najavila je večeras da će povećati prisustvo u narednim danima na Sjeveru.

Svečlja: Nakon oružanih napada, neophodno pojačati prisustvo policije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je večeras da kosovska policija ima mandat i zadatak da obezbijedi bezbjednost, garantuje red i vladavinu zakona.

„Posljednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na sjeveru zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbjeđenja svih građana“, naveo je Svečlja na Fejsbuku, istovremeno zamolivši građane da ostanu mirni i sarađuju sa policijom.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se prekjuče u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, prilikom pokušaja novopostavljenih članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Sjeveru. Srbi su ih spriječili da to učine.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dvije eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena.

Beograd i Priština uzajamno su se optuživali za nove incidente za Sjeveru.

Send this to a friend