Region

Kraj Haškog tribunala, više od polovine optuženih Srbi

Ceremonija zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju biće održana danas, a Haški tribunal, osnovan 1993. godine, od 1. januara i zvanično će biti zatvoren i prestaće da postoji.

Tribunal je prestao da radi 30. novembra, a njegov rad preuzeo je Mehanizam za međunarodne krivične sudove, koji će okončati preostale žalbene postupke.

Tokom više od 24 godine rada Tribunal u Hagu procesuirao je 161 optuženog, od kojih su više od polovine bili Srbi, uglavnom najvišeg političkog i vojnog ranga u Srbiji i Republici Srpskoj. Osuđeni su na više od 1.000 godina zatvora.

Tribunal sada za sobom ostavlja milione dokumenata iz predmeta koji su se pred njim vodili, a koje žele zemlje regiona čiji su građani bili u postupcima.

Predsjednik Suda Karmel Ađijus smatra da građa tribunala pripada UN i da bi možda za pet decenija mogla da pripadne zemljama bivše Jugoslavije.

Tribunal u Hagu osnovan je 25. maja 1993. godine Rezolucijom 827 Savjeta bezbjednosti UN radi gonjenja počinilaca ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Šteta tamo nisu završili ni vucic ni nikolic
hag nije ispunio svoju misiju.

Sano
Gost
Sano

Naravno kad su Srbi poceli rat i ubijali i rusili po Hrvatskoj, Bosni i Kosovu. Samo mi je zao sto se izvuce najodgovorniji Milosevic.

Send this to a friend