Region

Kurti: Ako dođe do povlačenja trupa sa Kosova, to neće biti zbog taksi

Nakon što je izjavio da ne vjeruje da će SAD uvesti ekonomske sankcije Kosovu zbog odbijanja da ukine takse, kosovski premijer Aljbin Kurti, skeptičan je i povodom toga da će američke trupe da napuste Kosovo.

Čak i ako dođe do povlačenja trupa, to neće biti zbog takse, tvrdi Kurti.

Kurti smatra da povlačenje trupa nije povezano sa taksama, ali ujedno smatra da američki KFOR ne bi trebalo da se povlači sa Kosova.

“Naprotiv, i vjerujem da neće da se povuče sa Kosova. Vidjeli smo jednu želju sina predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ali to nema nikakve veze sa stopostotnom taksom. Ako tu odluku donese američki predsjednik, ona još uvijek nije povezana sa stopostotnom taksom. Radi se o smanjenju trupa koje su SAD izvršile i u Avganistanu i u Siriji“, rekao je Kurti na predizbornom skupu svoje stranke u Podujevu gdje se očekuju izbori za predsjednika opštine.

Kurti je ponovio stav da će ukiniti stopostotnu taksu zamjenjujući je reciprocitetom, prenose prištinski mediji.

Međutim, iz SAD stižu poruke u kojima se poručuje da bi upravo zbog neukidanja taksi trebalo povući trupe sa Kosova. Pre dva dana je američki senator, Dejvid Perdu poručio na Tviteru da ukoliko Priština ne ukine namete prema Srbiji, da bi SAD trebalo da preispitaju prisustvo trupa na Kosovu.

Njegovu poruku je retvitovao sin predsjednika SAD Donald Tramp Junior, napisavši da je vrijeme da se američke snage vrate sa Kosova.

“Slažem se. Na Kosovu ima 650 američkih vojnika. Vrijeme je da se vrate kući”, pisalo je u Trampovom retvitu.

Danas se sa konstatacijom o povratku trupa složio i Perduov kolega, senator Rend Pol.

“Podržavam mir i trgovinu sa svima. Ohrabrujem Kosovo da okrene stranu i radi sa Srbijom na vječnom miru. Vrijeme je da vratimo naše trupe kući poslije toliko godina”, napisao je Pol.

Međutim, sa ovim se potom nije složio i američki general, Ben Hodžis – povlačenje trupa smatra greškom.

“Ovo bi bila greška. KFOR je usamljeno sidro stabilnosti u regionu. Povlačenje trupa sada, prije primjene sporazuma, bilo bi poput izbacivanja iz igre prvog tima usred popravljanja rezultata u četvrtoj četvrtini, baš prije nego što krenete da vodite”, napisao je na Tviteru.

Sankcije koje se za Prištinu naziru, a o kojima su prištinski mediji često pisali proteklih dana, pored povlačanja trupa, tiču se i ekonomsih mjera.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

Dje je onaj Titograd da spomene “nezavisnu” drzavu Kosovo. Nesto ga nema u zadnje vrijeme.

Teško
Gost
Teško

Da se povuku uz najveće baze od Grčke do Njemačke? Teško.

Baranin
Gost
Baranin

Ako su se povukli iz Sirije, zasto ne bi sa mrtvog Kosova. Njima je to trosak, a status kvo im ne donosi nikakvu zaradu, razumijes. KiM je bogata rudama, ali dzaba ti i rude kada je to nepriznata drzava od polovine Svijeta i nije ozvanicena u ni jednoj bitnijoj svjetskoj instituciji. Ima drugih mjesta na planeti dje bi Ameri poslali… Više »

Send this to a friend