Region

Kurti: Grčka bi priznanjem Kosova dokazala da je lider Balkana

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da bi Grčka priznanjem nezavisnosti Kosova dokazala da je Atina spremna za ulogu lidera na Balkanu.

Kurti je za grčki list To Vima ocijenio da „Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog svoje duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja stabilnosti i mira na Balkanu i zajedničke budućnosti“, prenijela je prištinska Gazeta ekspres.

Kurti je naveo i da bi Kosovo pozdravilo odluku Grčke o priznanju.

„Priznanje bi bilo suštinski dokaz vodeće uloge koju bi Grčka trebalo da ima u regionu“, kazao je on.

Kurti je dodao da Kosovo jača ekonomske odnose sa Grčkom o čemu svjedoči i virtuelni ekonomski forum koji su organizovala ministarstva spoljnih poslova u aprilu 2021.

Na pitanje o non pejperima i scenarijima o promjeni granica u regionu Kurti je kazao da je najbolji odgovor na sve non pejpere „bez komentara“.

Kurti je naveo da Kosovo nema dileme da mora krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

„Znajući da nas trenutni regionalni okvir ne može pripremiti za pristupanje EU, na samitu u Tirani predložio sam da se CEFTA ažurira na SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope)“, izjavio je Kurti i dodao da se nada da će Evropska komisija ovaj predlog shvatiti ozbiljno i otpočeti dijalog koji bi dao konkretne rezultate.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
Titov pionirumišljenost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
umišljenost
Gost
umišljenost

Samo Srbija može biti lider Balkana mada je na skoro svim poljima treća, četvrta ili peta.

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Humor ali crni sa vucicem i ostalim četnicima samo idu u rikverc i moguci novi rat na Balkanu sto oni zagovaraju svojim mijesanjem svuda

Send this to a friend