Region

Kurti: Kosovo i Albanija da se integrišu u okviru federacije

Kurti, foto: Twitter

Aljbin Kurti, kandidat za premijera Kosova, ponovio je da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

Kurti je, prema prvim preliminarnim rezultatima CIK, dobio najveću podršku građana Kosova na proteklim vanrednim izborima.

“Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovdje”, rekao je Kurti u intervjuu za KTV, prvom od proglašenja izborne pobjede.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje ističe da je nacionalno ujedinjenje “istorijski interes Albanaca”, a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA, Arbena Džaferija, kaže: “Mi ne biramo (albansku) uniju, ali ona bira nas”.

Ne spori ni tezu Ukšina Hotija, koji kaže da je nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne iskjučuje jedno drugo, ali smatra da “Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije”, a kao primjer navodi Njemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema njegovim riječima, ideja kosovskog predsjednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumijevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, “država propadne”.

“Ne vjerujem u uniju kroz neuspjeh, već kroz uspjeh”, rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da “uspjeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspjeh”.

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

Sa Albanijom će kaže raditi na postizanju sporazuma, ali ne za kameru, već za njihovu primjenu.

“Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove, su teme kojima ću se pored ose Đakovica – Skadar baviti u razgovorima sa premijerom (Edi) Ramom”, kazao je Kurti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aaaaaa
Gost
Aaaaaa

Puno se ovaj zaletio ali zna on za jedac i zna da mu svijet ovo neće dozvolit ali da ovo ne odgovara Albaniji zbog EU ovo je priča samo da glasače smiri jer ih je slagao !.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Eeee ima da se integrisete preko Bosfora i vi i oni samo polako tiha voda breg nodi

Car
Gost
Car

Aljbanci sa Kosmeta misle da se nešto pitaju HAHAHA

Migo
Gost
Migo

Pa ce Tuzi i Ulcinj.. Neka polakote

Prc CG
Gost
Prc CG

Ovaj “gospodin” je iz ulcinja,otac mu se odselio na kosovo,inače su poznati kao uređenje i mrzitelji CG.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

A ima li od vas većih mrzitelja CG?

word
Gost
word

Želja će vas bit’!

ND
Gost
ND

Jasna poruka,koju svi već znaju.

Send this to a friend