Region

Kurti: Nije vrijeme za male ambicije, vrijeme je za velike korake

Aljbin Kurti, Foto: EPA
Aljbin Kurti, Foto: EPA

Nije vrijeme za male ambicije, vrijeme je za velike korake, nakon sinoćnog dogovora o deeskalaciji situacije, ali i „potpunom koncentrisanju na prijedlog za normalizaciju odnosa“, oglasio se kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti poručuje da je sada vrijeme da se razgovara o prijedlogu Evropske unije, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-njemački prijedlog.

„Jučerašnji sporazum otvara put intenzivnim razgovorima o punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom na osnovu Prijedloga EU koji podržavaju Francuska, Njemačka, SAD“, kazao je Kurti.

On se ujedno zahvalio američkom ambasadoru u Prištini, Džefriju Hovenijeru na njegovoj, kako je kazao ulozi, podršci i posvećenosti.

Nakon što je sinoć postignut dogovor u Briselu, samo američkom ambasadoru u Prištini, kao i SAD-u, zahvalila se i kosovska predsjednica Vjosa Osmani.

Ovo je drugi put za manje od šest mjeseci da je na Sjeveru Kosova izbjegnuta eskalacija situacije na terenu zahvaljujući posredovanju i interevenciji američkog ambasadora u Prištini.

Nakon što je u julu spriječio potencijalni sukob nakon postavljanja barikada na Sjeveru, time što je zatražio od Kurtija da na mjesec dana odloži odluku o preregistraciji, prije svega tri dana ovaj ambasador je ponovo odigrao ulogu u sprečavanju tenzija. On je ponovo zatražio od Kurtija odlaganje primjene odluke, a sada o faznoj preregistraciji. Kurti je pristao na zahtjev da na 48 sati odloži kažnjavanje vozača sa KM tablicama koji još uvijek nisu prešli na RKS, a u ovom roku, odnosno sinoć, Beograd i Priština uspjeli su da dođu do dogovora.

Dogovor su kasno sinoć postigli Petković i Bisljimi svega par sati uoči početka primjene odluke o kažnjavanju.

Dva dana nakon neuspjelog sastanka kosovskog premijera i srpskog predsjednika, visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, saopštio je da su se Beograd i Priština dogovorili da Srbija ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da Priština obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

On je ujedno kazao i da su se strane dogovorile da se u potpunosti usredsrijede, „kao hitno“, na prijedlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-njemački prijedlog.

Najavio je da će da pozove strane da u narednim danima razgovaraju o koracima u okviru prijedloga, ali i da u „slučaju opstrukcije bilo koje strane, fasilitator EU može prekinuti proces“.

Ujedno je saopštio i da su Beograd i Priština primili poruku da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu.

Odmah zatim uslijedile su reakcije. Dok su međunarodni i prištinski zvaničnici tvrdili da je sada vrijeme za normalizaciju odnosa, glavni srpski pregovarač, Petar Petković, sporazum je predstavio kao uspjeh Beograda tvrdeći ujedno da su sačuvali KM tablice i da će vlasnici moći da registruju vozila i produže važenje istih. Sa druge strane, potvrdio je da će se „zastati“ sa izdavanjem novih KM tablica.

Za to vrijeme, dio opozicije u Srbiji, kao i Partija kosovskih Srba, optuživali su vlast u Beogradu za ukidanje srpskih tablica, izdaju i obmanjivanje Srba na Kosovu.

Send this to a friend