Region

Kurti pozvao Srbiju da prestane sa neprijateljskom politikom prema Kosovu

Kurti, foto: Twitter

Kosovski premijer Aljbin Kurti, optužio je Beograd da reaguje na dobru volju Kosova za djelimičnim ukidanjem takse, intenzivirajući kampanju za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti. Kurti je izjavio da će Priština Beogradu nametnuti mjeru reciprociteta, uspostavljajući na taj način “vrijednost jednakosti”.

Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da poziva Beograd da zaustavi svoju ofanzivu.

“Pozivam zvaničnu Srbiju da zaustavi ovu ofanzivu i da se odrekne destruktivne politike prema Kosovu i njegovoj državnosti. Takođe, zamoliću relevantne međunarodne aktere, posebno SAD i EU, kao posrednike u procesu dijaloga, da pojačaju pritisak na Srbiju da prestane sa neprijateljskom politikom prema Kosovu”, naveo je Kurti.

Tvrdi da je Priština pokazala spremnost za normalne i korektne odnose sa Beogradom.

“Jasno smo pokazali da imamo volju za normalnim odnosom sa Srbijom. Ali ne možemo da dozvolimo da se ta volja razbije. Kao premijer Kosova, pažljivo ću pregledati situaciju koja je stvorena i djelovati u skladu sa interesima Republike i njenih građana”, napisao je Kurti.

Prethodno je kosovski ministar spoljnih poslova Glauk Konjufca negirao da je Sijera Leone povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

Srbiji reciprocitet, sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom bez barijera

Aljbin Kurti izjavio je da će Priština Beogradu nametnuti mjeru reciprociteta, uspostavljajući na taj način “vrijednost jednakosti”.

“Kosovo ima negativan trgovinski bilans sa svim zemljama CEFTA. Reciprociteta će biti – ne zato što smo odlučili da se ponašamo drugačije, već zato što smo odlučili da se ponašamo kao nezavisna država. Reciprocitet je vrijednost jednakosti prije nego što je kontra mjera. Moramo da pomognemo lokalnim preduzećima da povećaju zaposlenost, proizvodnju, razvoj i prosečne zarade u privatnom sektoru”, rekao je Kurti na skupu Privredne komore Kosova u Prištini.

Prema njegovim riječima, trgovinske prepreke sa Albanijom štete proizvođačima i izvoznicima.

“Barijere sa Albanijom prevazilaze naše dijalekte u dijalektima i nanose štetu proizvođačima i izvoznicima. Da bi se preselili na albansku zemlju, izvoznici će morati da plate naknadu za skeniranje od 22 eura, čak i kada skener ne funkcioniše. Dažbine za proizvođače vina neke su od kojih ćemo se pozabaviti. Postoje brojne anomalije. Građani Albanije moraju da imaju dozvolu boravka da bi mogli da nađu posao. Sa Sjevernom Makedonijom imamo prepreke koje je potrebno ukloniti”, dodao je Kurti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Sjajna pobjeda srpske diplomatijei ministra Dacica.Siera Lione je povukla priznanje Kosova,kakav uspjeh.Sada je Srbija jos bliza istorijskim savezom sa naprednim drzavama na dalekom istoku Evrope.

V.Cernozemski ✊
Gost
V.Cernozemski ✊

G.Kurti oni razumiju samo kad dobiju po usima ….

eu kolonija
Gost
eu kolonija

šta bi ovo sa kurtijem. ni pola ga nema. krenuo je tako snažno a onda potonuo. kurti je nešto poput ikara

MILA
Gost
MILA

Živjela republika Kosovo na čelo sa kurtijem koji je rođen u Sukubinu u Crnoj Gori

Baranin
Gost
Baranin

Kurti samo ti zadrzi svoje takse i dobro je vama, a i Srbiji. Sijera Leone povukla priznanje, samo polako.

kojo
Gost
kojo

siera leone? u kjojoj drzavi se nalazi taj grad? xa..xa..xa

PERA LOŽAČ
Gost
PERA LOŽAČ

Ova država poznata otprilike kao i Montenegro!

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Kako je krenulo vratice kosovo srbiji

Pedja *
Gost
Pedja *

Srbija nebi znala sta bi s njim .

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječna nezavisna država Kosovo!!!

Baranin
Gost
Baranin

Tako je Titograd, taman je nezavisno onoliko koliko ti to spominjes. Mislim da se Kurti nesto ne slaze sa tobom, hahahahha.

kojo
Gost
kojo

AMIN
a srbija, sta cemo sa srbijom kad prizna Kosovo

Posrbica CG
Gost
Posrbica CG

Ostace joj bg pasaluk…mozda.

Send this to a friend