Region

Lavine u Sloveniji: Tri planinara poginula, jedan povrijeđen

Ilustracija, foto: Pixabay

Tri planinara su poginula, a jedan je teško povrijeđen u sniježnim lavinama prilikom uspona na planinu Storžič u Kamniško-Savinjskim Alpama, pedesetak kilometara sjeverozapadno od Ljubljane.

Najprije je sniježni odron u prijepodnevnim satima na sjevernoj stijeni planine Storžič, nadmorske visine 2.132 metra, zatrpao dvojicu alpinista koji su podlegli povredama. Snijeg je zatrpao do pojasa još dvojicu planinara koji su ostali nepovrijeđeni i o nesreći obavijestili službe spašavanja, navodi Tanjug.

Tokom akcije spašavanja nastradalih pokrenula se još jedna lavina, zatrpavši još dvojicu planinara od kojih je jedan podlegao povredama, dok je drugi teško povrijeđen.

Pritom su prilikom povlačenja s mjesta odrona povrijeđena i dva pripadnika službe spašavanja, prenosi Hina.

Policija i službe i spasilačke službe upozoravaju da u ovim uslovima “apsolutno” ne savjetuju odlazak u planine jer vremenski uslovi i količine napadalog snijega takve “poduhvate” čine izuzetno opasnim i pogibeljnim.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Adrenalin je ludi stanovnik ljudckog tijela a lavina je stara lukava ubica’ jedini spas od nje je da nijeste ispod nje kad krene. Ljudi izazivaju sudbinu i dok se pazis ne boj se .

Prč
Gost
Prč

Jali boze tih ljudi

Strašno
Gost
Strašno

Kada li ćemo naučiti da postoje ograničenja I da nemamo garanciju na 100 godina…

Send this to a friend