Region

Makedonija evropski rekorder po bjekstvima iz zatvora

ilustracija

Savjet Evrope još jednom je uperio prst u Makedoniju, navodeći da je ta zemlja evropski rekorder po bjekstvima iz zatvora. Prema njihovom izvještaju za 2016. godinu o stanju u zatvorima u zemljama članicama, Makedonija ima najvišu stopu po broju bjekstava iz zatvora.

Zatvorska statistika Savjeta Evrope ( СоЕ ) za Makedoniju je registrovala 66 bjekstava na 3.400 zatvorenika. Tako je Makedonija dospjela na prvo mjesto u Evropi, a druga zemlja na toj listi je Finska, ali sa svega 10 bjekstava na 3.000 zatvorenika, javlja dopisnik agencije MIA iz Brisela.

Autor studije, Marselo Aebi, profesor kriminologije Univerziteta u Lozani je izjavio da ne zna tačan razlog ovakvog stanja, ali da odgovor možda leži u malom broju zatvorskih čuvara.

On je ukazao na činjenicu da broj zatvorenika u Makedoniji kontinuirano raste od 2005. do 2015. godine, navodeći da je stopa povećanja zatvorenika za tih 10 godina bila 60 procenata. Savjet Evrope je primijetio da je pretrpanost makedonskih zatvora povezana sa dugim zatvoskim kaznama koje se izriču u Makedoniji.

Zanimljivo je, međutim, da Makedonija ima nižu stopu žena zatvorenica za razliku od drugih evropskih država, što je, kako je ocijenio Aebi, možda povezano sa statusom žena u društvu.

“Nemamo jasno objašnjenje za to, ali, generalno, koliko je veća integracija žena u društvu, toliko je veći rizik od njihovog kriminalnog ponašanja. Sa društvenom integracijom dolazi i odgovornost, ali i rizici. Makedonija ima tri odsto žena zatvorenica, a u Evropi taj prosjek dostiže pet odsto”, rekao je Aebi agenciji MIA.

Send this to a friend