Region

Mamić osuđen za diskriminaciju ministra srpskog porijekla

Mamić osuđen za diskriminaciju ministra srpskog porijekla

Nekadašnjem čelniku zagrebačkog Dinama Zdravku Mamiću odbijena je žalba na županijskom sudu u Varaždinu na kojem se sporio s bivšim ministrom obrazovanja, srpske nacionalnosti, Željkom Jovanovićem, koji ga je tužio zbog diskriminacije i uznemiravanja.

U presudi se navodi da su Mamićeve izjave diskriminatorske, jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smjeli zbog svog nacionalnog porijekla da obavljaju funkciju ministra.

Sud je odlučio da je Mamićeva žalba neosnovana i odbijen mu je zahtjev za naknadu troškova sastava odgovora na žalbu.

Jovanović u izjavi za N1 kaže da je to značajan dan za njega lično, ali i za Hrvatsku zato što je pravosnažnom presudom pokazano da se u Hrvatskoj niko ne može diskriminisati po nacionalnoj, vjerskoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

Podsjetio je i da ga je Mamić sramotno vrijeđao zato što je Srbin, te da je govorio da ne može da bude ministar obrazovanja i nauke u Hrvatskoj.

Bivši ministar prosvjete nada se i da će se, nakon ovog slučaja, svi u Hrvatskoj ponašati drugačije i poštovati druge ljude bez obzira na nacionalnu, vjersku i polnu pripadnost.

Ž.N.

Send this to a friend