Region

Mas: Ideja o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu opasna, srećan sam što će biti vraćena u fioku

Hajko Mas

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas izjavio je da je rješavanje pitanja regiona kroz nove granice opasna i nimalo realna tema, dodajući da je srećan jer će takav pristup biti odbačen.

Hajko Mas je rekao da želi da jasno podvuče da “rješavanje izraženih pitanja crtanjem linija na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim”, prenosi RTS.

“Takođe, smatramo opasnim da razgovaramo o ovome. Srećan sam što će posljednji pokušaj uskoro biti stavljen u fioku i na kraju će biti dosije prošlosti”, rekao je Mas na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani u Prištini.

Naveo je da će u dijalogu “priznavanje Kosova od strane Srbije biti jedan od elemenata rješenja, dok strane moraju da budu spremne na kompromise”.

“Što se tiče dijaloga, naravno da će priznavanje Kosova biti jedan od elemenata rješenja, inače se neće realizovati, a osim toga sa obje strane je normalno da u dijalogu za normalizaciju postoje kompromisi i ne želimo da povlačimo crvene linije. Ali, znam da će zbog istorijskih okolnosti biti teško, želim da na kraju procesa nađemo rješenje i da obje strane moraju da budu spremne na kompromis”, rekao je Mas, prenose mediji u Prištini.

Ponovio je da je redefinisanje granica na Balkanu ideja prošlosti, i da je Njemačka protiv.

 

Send this to a friend