Region

Mediji bruje o Kosovu, a Ekonomist ima novu tezu

Ilustracija

Bliži se novi susret predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Briselu. U svjetskim i regionalnim medijima taj susret označen je kao ključan. Piše se i o mogućoj podjeli teritorija.

Tu temu nametnuli su glavni učesnici dijaloga, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i  predsjednik Kosova Hašim Tači, svako na svoj način, a zatim su se na nju “zakačili”, srpdki i strani mediji, stručnjaci, analitičari. Gotovo da ne prođe dan a da se neki medij ne pozabavi tom temom.

Mnogi od njih su iznijeli tezu, kako svoju, tako i prenoseći mišljenja raznih bivših i sadašnjih svjetskih zvaničnika, da je ideja o podjeli teritorije pogotovo po etničkim linijama posebno opasna za region Zapadnog Balkana, na kome je ne tako davno bjesnio rat najveći na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Glavna teza je da bi to moglo dodatno da destabilizuje Balkan jer će se to preliti najprije na BiH. Njemačka je, na primjer, najprije bila čvrsto protiv promjena granica, da bi na kraju kancelarka Merkel “malo popustila” sa stavom da bi konačan dogovor trebalo da postignu Beograd i Priština, ali da su sadašnje granice značajan faktor u cijeloj priči.

S druge strane, časopis Ekonomist danas piše da predsjednici Srbije i Kosova, iako već neko vrijeme govore o razmjeni teritorija, zapravo imaju drugi plan koji bi mogao biti zamjena priznavanja Kosova za autonomiju za srpske opštine.

“Mnogi analitičari vjeruju da Tači i Vučić zapravo nemaju namjeru da mijenjaju granice, već se pripremaju za dogovor o obrazovanju srpske autonomije unutar Kosova u zamjenu za priznavanje. Iako bi obje strane mrzjele taj sporazum, njihovi lideri bi makar mogli reći da su očuvali dragocjenu teritoriju”, naveo je Ekonomist.

Ugledni časopis piše da su pojedini lokalni lideri već dugo bili skloni razmjeni teritorija, ali da su donedavno EU i SAD bili protiv, što se promijenilo.

“Federika Mogerini je rekla da želi dogovor o srpskom priznavanju Kosova do kraja njenog mandata kao visoke predstavnice za spoljnu politiku EU sljedeće godine i da bi razmjena teritorija mogla biti jedan od načina”, navodi se u tekstu.

I SAD se više ne protive promjeni granica, što je nagovijestio savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton, navodi Ekonomist i dodaje: “Možda za to treba zahvaliti trampovskom entuzijazmu za postizanje dogovora i nacionalizmu”.

Ekonomist navodi da srpski i kosovski zvaničnici žele da ubrzaju stvari prije izbora za evropski parlament sljedećeg maja, zato bi mogli nagovijestiti više populističku Evropsku komisiju koja se protivi proširenju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend