Region

Mediji: Slovenija će postaviti novu žicu uz Kupu

Ilustracija

Slovenija će idućih nedjelja postaviti nekoliko kilometara nove žičane ograde uz rijeku Kupu, na kritičnom dijelu granice prema Hrvatskoj gdje je zadnjih mjeseci uočen povećani dolazak ilegalnih migranata, objavila je u utorak slovenačka televizijska postaja POP-TV.

Slovenija je od 2015. na granici s Hrvatskom postavila 176 kilometara žičanih prepreka, od čega 20-ak kilometara na rijeci Kupi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je najavilo “oštrije mjere” od jeseni jer se broj ilegalnih migranata znatno povećao u odnosu na prošlu godinu, blizu hiljadu mjesečno.

Televizija je u prilogu o ilegalnim migracijama objavila da je “pala” odluka i da će se idućih nedjelja uz Kupu u pokrajini Bijela krajina na području sela Preloke i Učakovci postaviti nove žičane prepreke.

Stanovnici tog područja, koje se promoviše kao zelena i sigurna destinacija, poznata po kampovima, ugostiteljstvu i dobrim vinima, skeptični su.

Stanovnici skeptični

“Uz Kupu je već postavljeno 20-tak kilometara ograde, ali oni koji se čvrsto odlučuju za ilegalni ulazak svejedno mogu ući na djelovima gdje žice nema, ali i ući preko ili ispod žice koja nagrđuje krajolik”, rekao je jedan sagovornik.

Vlada je potvrdila  da će “idućih nedjelja” doći do postavljanja nove žice i obnove stare panelne ograde, ali u ministarstvu unutrašnjih poslova odbijaju reći kad će se i gdje to tačno dogoditi, prenosi televizija i dodaje da se radi o signalu da Slovenija neće dopuštati ilegalne migracije u Šengenski prostor.

Odlazeća Vlada Mira Cerara je krajem 2015. počela postavljati prepreke zbog zaustavljanja velikog migrantskog talasa u Evropu.

Od Mađarske, koja je takođe postavila prepreke na granici, tada je kupila 120 kilometara bodljikave žice.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend