Region

Mesić: Da nije bilo NOB-a i Tita ne bi bilo ni Hrvatske

Stjepan Mesić

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i posljednji ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar ocijenili su danas da se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali su na suprotstavljanje revizionizmu.

Oni su to poručili prilikom polaganja vijenaca u sinjskom naselju Ruduša, gdje je obilježena 78. godišnjica strijeljanja partizana u Drugom svjetskom ratu od strane NDH, prenosi zagrebačka N1 televizija.

Mesić je kazao da se pred našim očima odvija fašizacija i ustašizacija u Hrvatskoj.

Kako je rekao, štampaju se knjige koje su “čista laž”, a koje čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu edukovani jer se već od polaska u školu krivo edukuju tako što se falsifikuje istorija.

On je istakao da je Narodnooslobodilačka borba (NOB) bila važna za stvaranje hrvatske države dodajući da nije bilo “najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji maršala Tita” pitanje je da li bi bilo Hrvatske.

“Koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali šta da brane? Imate ljude koji su ili se..nje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi,” rekao je Mesić.

Upitan da kaže ko bi branio Hrvatsku, Mesić je rekao: “Oni koji su poslije pobjegli u Argentinu, o kojima naša predsjednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti, u vrijeme Perona!”

On je istakao da je poklič “Za dom spremni” ustaški i fašistički pozdrav i dodao da Komisija za suočavanje sa prošlošću godinu dana o tome raspravlja kao da ne razumiju o čemu se radi.

Posljednji šef diplomatije SFRJ Budimir Lončar ocijenio je da je izuzetno važno obilježavanje godišnjice pogibije partizana koje su streljale vlasti NDH, istakavši da taj događaj ukazuje šta je NDH bila.

“To je bila ne samo neofašistička tvorevina, već je bila u najbrutalnijoj funkciji koja guši, ubija i maltretira svoj vlastiti narod, a da ne govorimo o prodaji Dalmacije i ostrva Italiji”, rekao je Lončar.

On je dodao da NOB obavezuje na suprotstavljanje “istorijskom revizionizmu, onome što nije istina, što gasi izvore naših vlastitih vrijednosti”.

“Neistini i istorijskom revizionizmu moramo se suprotstaviti i moramo se oduprijeti onome što poništava vlastitu, ne samo istoriju, nego naše temelje – političke, moralne, ljudske, istorijske kao nacije, kao države i kao naše današnje hrvatske domovine”, rekao je Lončar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tijana 1
Gost
Tijana 1

Ovaj Mesić me izgledom face podseća na jednu vrstu majmuna, samo sad ne mogu da se setim koju(kasno je)…

Vozi misko
Gost
Vozi misko

U sridu

exspert123
Gost
exspert123

Radi dodatnog pojasnjenja ovi gradovi su bili u sastavu Italije od 1918 do 1941 za vrijeme trajanja kraljevine SHS i kraljevine Jugoslavije.

exspert123
Gost
exspert123

da nije bilo Nobe danasnja Hrvatska ne bi u svom sastavi imala Rijeku , Pulu . Porec Rovinj i grad Zadar u Dalmaciji.

exspert123
Gost
exspert123

Poznato je da su u sastavu fasisticke Italije do kraja drugog svetskog rata cijela Istra kao i grad Zadar u Dalmaciji . Dakle komunisti su zasluzni za teritotijalno prosirenje Hrvatske od 1945 pa do danasnjih dana. Ti istorijsku cinjenicu niko ne moze da ospori.

Bežanija
Gost
Bežanija

Da nije bilo pogibije junačke crnogorske mladosti na Mojkovcu 1916, danas bi srbija imala milion stanovnika, a CG dva miliona

Lipovo
Gost
Lipovo

Glas razuma i realnosti!

Hrvat BiH
Gost
Hrvat BiH

Da nije bilo Srba, ne bi ni došlo do Prvog svjetskog rata, a Hrvati bi danas imali zemlju i razvoj neviđenih razmjera. Austro-ugarska je imala namjeru uvest trijalizam u zemlji, gdje bi Hrvati, Austrijanci i Mađari imali najveću vlast. Nažalost, dogodio se atentat i Srbi, koji su krivi za više desetaka milijuna žrtava diljem svijeta.

Bnjj
Gost
Bnjj

Šuplje katoličko viđenje povijesti AustroUgarska je napala Srbiju zbog ekspanionizma i pojatoličavanja drugih a i Austrija I Nemačka su bile nezadovoljne podelom svijeta pogotovo kolonija ubistvo jednog čoveka su koristile ka izgovor za agresiju, uostalom i da je Nemačka i AustroUgarska pobijedila vi Hrvati u narednih 100godina biste bili Germanozovani kao Prusi i Lužički Srbi u Njemačkoj i Baltiku dokle… Više »

Hrvat BiH
Gost
Hrvat BiH

Bolje i German, no zaostali istočnjak. Aj ćao.

Svevlad
Gost
Svevlad

Robu nikad nije teško da prihvati gospodara. To vidiš nije slučaj sa nama! Zato nas i ne vole jer nećemo da se pounijatimo, ali nas poštuju i boje nas se.

Sefket
Gost
Sefket

U pravu ste.Nedao Alah da sam Hrvat.

Svevlad
Gost
Svevlad

Jao Stipe ne mogu ni da čitam sta mlatis!
Imali ste vi program stvaranja Hrvatske još od Austrougarske! Pusti suplju pricu, sve su to prelazne forme koje ste koristili! Tito je bio vaš agent i najviše radio u vašem interesu protiv samo jednog naroda! Zna se i kojega!

Delboj
Gost
Delboj

Jeste zato i dan danas u Srbiji imate najvece i najbolje fabrike u cijeloj bivsoj Jugoslaviji, koje vam je on napravio.

Jozef K
Gost
Jozef K

Rodnay

Svevlad
Gost
Svevlad

Ne lupaj Delboj. Djelio je samo Srbiju i slao srpsku djecu da ginu bez potrebe! Ništa ti ne znaš.

tako nekako
Gost
tako nekako

A da nije bilo Mesića, još bi bilo Jugoslavije.

Ljubo
Gost
Ljubo

Htio si reci – da nije bilo Miloševića još bi bilo Jugoslavije.

Bnjj
Gost
Bnjj

Tačno ali i da nije bilo Karađorđevića isto tako

Rozana
Gost
Rozana

Da nijw Bilo ALEKSANDRA ZORKINOG STIPICE… INACE BI JOS BILI NIŠA AUSTROUGARSKA…

Putin
Gost
Putin

Da nije bilo Kraljevine Jugoslavije i Karadjordjevica, ne bi bilo ni Hrvatske !!!

Send this to a friend