Region

Mesić: Promjena granica na Kosovu vodi u rat

Stjepan Mesić

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je “arhitektura Evrope kroz nezavisnost Kosova-upotpunjena”. Prema njegovim riječima, “promjena granica bi sada, kao što je predloženo u vezi rješavanja kosovskog pitanja, vodila u nove katastrofe i rat”.

“Svi agresori u istoriji Evrope su uvijek počinjali ratove kako bi navodno odbranili svoju nacionalnu manjinu. To je uvijek bio izgovor, a cilj je uvijek bio osvajanje teritorija. Evropa može uspjeti samo ako se rat, kao političko sredstvo isključi, jer više ne postoji motiv zaštite vlastite nacionalne manjine”, rekao je Mesić u intrevjuu za bečki Der Standard, i dodao da jedan Francuz može na obje strane granice prema Njemačkoj živjeti i to zahvaljujući istim zakonskim pravilima u čijoj izradi su učestvovali svi.

Mesić ističe da Evropa mora ostati ujedinjena, te da ako otvaramo granice onda i Albancu može biti svejedno na kojoj strani granice živi, i Srbinu isto tako, kao što je to slučaj s Francuzima i Njemcima.

Na konstataciju da Francuska, Mađarska i djelimično američka administracija podržavaju ideju o razmjeni teritorija po pitanju Kosova, Mesić smatra da “niti Amerika, a ni Francuska ne shvataju što bi značilo kada bi došlo do promjene granica”.

“Bilo bi kao kada se raspada jedan dvorac. Svijet ne smije to prihvatiti”, rekao je Mesić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade Hn
Gost
Rade Hn

Zar nije Hrvatska, medju prvima, aminovala promjenu granica Srbije. Po Mesicu promjena granica Srbije je u redu a granice tzv Kosova su u redu.

razocarani
Gost
razocarani

Mesicu,citavog zivota S….

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Pa sto ste vi onda trazili drzavu? Nije vam valjala JUGA koja vam je otvorila vrata i dala teritorije pod uslovom da ne mozete mijenjati ustav bez saglasnosti Srba pa vi zabodoste noz u ledja u uz pomoc US oteste teritoriju i dobiste drzavu..slican scenario kao i tzv drzava Kosovo, zar ne???

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@globetrotter, upravo ovi tvoji pogledi na svijet su doveli do toga, posrbice, da je ‘jovo upalio ter prtio na traktorce’ u hrvatskoj, pak ga je palio u BiH, zatim na kosovu, uskoro i u crnoj gori kako je krenulo, a ne bi zacudilo ni u vojvodini i sandzaku.

Staxe
Gost
Staxe

Ti znaš..?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sto su trazili u krajni to im se vretilo na kosovo

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Stjepane kako tvoja Hrvatska koja te dva puta birala, potonu u nacionalizam ??? Kako je moguce da se ovako povampirilo ustastvo i da Hrvatska danas pokusava cijepati BiH kao i 90 tih???

hrvoje
Gost
hrvoje

Bob [email protected] ja ne vidim nikakvu razliku ,oduvijek je kod nas tako bilo…

hrvoje
Gost
hrvoje

hvala ti Sjepane,tvoja zadaća je ispunjena , nema više Jugoslavije…

Send this to a friend