Region

Mesić: U Blajburgu nije bilo žrtava, tamo su izginuli odmetnici

Mesić

Bivši predsjednik Jugoslavije i Hrvatske Stjepan Mesić oštro se danas pobunio protiv pokušaja izjednačavanja Jasenovca i Blajburga.

“Jasenovac je bio koncentracioni logor u kojem su stradali nevini. Sada se klanjaju žrtvama sa Blajburga. U Blajburgu nema žrtava, tamo je kapitulirala kvislinška vojska. Oni su, nakon kapitulacije nacističke Njemačke, ratovali još deset dana i tada je poginulo 1.500 partizana i 3.500 ih je ranjeno, jer su kvislinzi nastavili rat. Na njih se ne odnosi Ženevska konvencija, oni su odmetnici. Banditizam je izjednačavati Jasenovac i Blajburg”, rekao je Mesić.

On je na antifašističkom okupljanju na Fruškoj gori, u vikendici porodice Popov, ocijenio da “bauk fašizma kruži Evropom”.

“Mnogi to danas potcjenjuju i misle da je to nešto bezopasno. Taj bauk je zahvatio i Hrvatsku i Srbiju, ali mi antifašisti ne smijemo baciti koplje u trnje. Ljudi su u većini konformisti, ali moramo da ih ubijedimo da misle, da shvate koja će cijena biti ako se bude ignorisala opasnost od fašizma. Znamo šta su (fašisti) činili prije, a možemo samo pretpostaviti šta bi činili sada. Fašizam se pojavljuje u raznim kombinacijama, ali fašizam je fašizam”, kazao je Mesić.

On je rekao da socijalistička Jugoslavija nije bila totalitarna, već autoritarna država, što je sasvim nešto drugo od totalitarizma.

“Izjednačavati situaciju u Jugoslaviji sa onima koji su bili iza gvozdene zavese nema nikakvog smisla, kao što to radi predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović”, rekao je Mesić i dodao da je jugoslovenski pasoš bio najvredniji pasoš na svijetu.

Prema njegovim riječima, iako je Jugoslavija bila jednopartijska država, on je 1965. godine uspio da pobijedi na izborima ispred grupe građana, jer je zakon dopuštao i takav način kandidovanja, a ne samo kroz Savez komunista Jugoslavije i druge socijalističke organe.

On je ocijenio da je Jugoslavija “mogla proći bez rata” i dodao da je on tražio da se postigne novi politički dogovor, pošto je federacija praktično svima smetala.

Kako je objasnio, taj novi politički dogovor je trebalo da podrazumjeva da sve republike proglase samostalnost, a da potom potpišu konfederalni sporazum, koji bi bio oročen na tri do pet godina.

“Ako ide – ide, ako ne ide – ne ide, neka svako ide svojim putem, ali bez rata i bez žrtava”,kazao je Mesić.

On je posvjedočio da su pokojni predsjednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorali podjelu Bosne i Hercegovine u Karađorđevu 1991. godine i dodao da je, kada je Tuđman umro a Mesić pobijedio na izborima i postao predsjednik, u Tuđmanovom kabinetu zatekao i telefon, koji je bio Tuđmanova direktna linija sa Miloševićem, još od 1991. godine, kada su ga stručnjaci iz Beograda postavili.

“Narod je platio veliku, tešku cijenu, a kao rezultat je ostala mržnja, koja ide iz jedne generacije u drugu”, rekao je Mesić.

17

avatar
1000
12
5
0
 
15
LjutaPušti toveskoSuljo ŠehovićKralj Nikola I
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pušti to
Gost
Pušti to

Da je ovo pričao 1991., imalo bi nekog smisla. A ovako, poslije boja, kopljem u ledinu.

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Samo da ga ne cuju Crnogorci,jer ce haos napravit,on zrtve da naziva odmetnicima!!!

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Svaka cast majstore.. jos jednom si pokazao kolik si gospodin!!

21 maj
Gost
21 maj

Bravo MESICU , pozdrav iz CG

Ljuta
Gost
Ljuta

Znači priznajes da su komite a i partizani bili obični banditi….napokon si shvatio

Goran
Gost
Goran

Antifašističko okupljanje u vikendici porodice Popov, to je bio vrlo važan regionalni skup, njihova vikendica je poznata u krugovima antifašista

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Ovo je hrvatski Vuk Draskovic.

Alex
Gost
Alex

Blajburg je gori od Jasenovca

Marko
Gost
Marko

Steta sto nije bio veci Blajburg

Goran
Gost
Goran

Zahvalite titu što ste prošli tako dobro

Sonja
Gost
Sonja

Jednom riječju U

PERUN
Gost
PERUN

Kakve gramaticke logike ima ovaj naslov?

Milovan
Gost
Milovan

Ima suštinu, žrtve su obično nedužni i nevini ljudi!

Učitelj
Gost
Učitelj

Svaka čast, realno!

nebojsa
Gost
nebojsa

Ne zavaravajte se.Kad je bio predsjednik Hrvatske Mesic je izjavio da je Jasenovac bio radni,a ne koncetracioni logor i zbog toga je bio javno i opravdano kritikovan od strane jevrejskih i srpskih organizacija.Tada je imao jedan cilj i interes,danas ima drugi cilj i interes.

vesko
Gost
vesko

Upravo tako Nebojsa 90 tih je pricao potpuno drugu pricu jer mu je to omogucavalo da bude dio vlasti.Kameleon kao i nas predsjednik.

Delija
Gost
Delija

Jedna realna I dobra izjava Medica,koliko god mi je tesko priznati,covjek je sve u pravu!

Send this to a friend