Region BIVŠI HRVATSKI PREDSJEDNIK ZA DOJČE VELE

Mesić: Ujedinjene nacije su mogle da spriječe ratove u Jugoslaviji

Stjepan Mesić

Da su trupe Ujedinjenih nacija stale na granice između Srbije i Hrvatske, i Srbije i Bosne i Hercegovine, ne bi bilo rata, smatra bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za redakciju Dojče vele na poljskom.

Prošlo je više od četvrt vijeka od ratova na području bivše Jugoslavije. Hrvatska i Slovenija danas su članice Evropske unije, a druge zemlje žele da se učlane u EU.

“Smatram da nije u takvoj fazi da se može očekivati nekakva eksplozija, jer je to iskustvo rata koje smo mi imali svima pouka da se rat ne isplati. Međutim, ima nekih neriješenih pitanja koja moraju politički da se rješavaju. Recimo, imamo u Republici Srpskoj Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Dakle, on je jedno vrijeme bio na čelu Predsjedništva BiH, a ne priznaje BiH”, kazao je Mesić.

Međutim, ističe, taj problem se ne može riješiti u Sarajevu.

“Taj problem se može riješiti u Beogradu i Zagrebu. Hrvatska je rekla Hrvatima iz BiH u vrijeme dok sam ja bio predsjednik, vaša je domovina Bosna i Hercegovina, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte zajedno s druga dva naroda. Iz Beograda dobijamo poruku koja kaže da oni poštuju i prihvataju BiH. Zvanični Beograd kaže oni poštuju jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, a u isto vrijeme podržavaju politiku Milorada Dodika, koji ne priznaje BiH i koji u stvari personifikuje Republiku Srpsku u BiH”, naveo je Mesić.

Ističe da su granice na Balkanu neprikosnovene.

“Jedini izlaz je ulazak u Evropsku uniju i da svi otvorimo svoje granice”, smatra Mesić.

To, dodaje, važi i za granicu između Srbije i Kosova.

“Svi ratovi u Evropi su počeli zbog granica. A svi agresori su varali i govorili da oni u stvari brane svoju nacionalnu manjinu u drugoj zemlji. Međutim, oni su osvajali tuđe teritorije. Oni su jednostavno varali. I sada se pojavljuje Evropska unija sa svojim milenijumskim poduhvatom koji glasi: otvorićemo svoje granice. Granice su smetale da narod živi u svom ukupnom kulturnom korpusu, jer su nacionalne manjine s druge strane granice. A u EU će narod živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu. Dakle, granica neće biti smetnja. To znači da takva Evropa isključuje rat kao političko sredstvo”, kazao je Mesić.

On navodi da su takve granice, kao u današnjoj Evropskoj uniji, bile granice između republika bivše Jugoslavije.

“Mi smo imali granice kao što sam rekao, kad Jugoslavija nije više imala glavne integrativne faktore. Ja sam bio zadnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije. Moj je predlog bio: ako niko nije zadovoljan federacijom, da idemo u novi dogovor. To znači da najprije republike proglase svoju samostalnost i da onda potpišemo konfederalni sporazum na tri do pet godina. Ako stvari idu, produžavamo konfederalni sporazum. A kao samostalne države nastavljamo svaka za sebe put u Evropu – znači bez rata, bez razaranja, bez mrtvih”, istakao je Mesić.

Prema njegovim riječima, glavni krivac je Slobodan Milošević, koji se nalazio na čelu Srbije i koji je inače Crnogorac.

“On je jednostavno htio etnički čistu „Veliku Srbiju“. I zato počinje čišćenje nesrpskog stanovništva. Ali granice između republika i pokrajina nisu nijedan milimetar promijenjene. Dakle, kad Milošević sa svojom moćnom armijom nije mogao da promijeni granice, njih niko ne može da promijeni ni sada”, navodi Mesić.

Drugi integrativni faktori u bivšoj Jugoslaviji, osim ličnosti maršala Josipa Broza Tita, su bili Savez komunista ili KP Jugoslavije i Jugoslovenska armija, koja je bila višenacionalna.

“Kada je Milošević počeo agresiju na Hrvatsku i Bosnu, JNA su napustili i Hrvati i Slovenci i Albanci i Bošnjaci. Ona se pretvorila u srpsku armiju koja je protiv sebe imala sve ostale”, kazao je Mesić.

Na pitanje da li je Milošević najavio šta će se sve dogoditi na Kosovo polju 1989. godine, Mesić ističe da je na Kosovu polju rekao: “Čekaju nas i oružane bitke!“

A na pitanje kako vidi budućnost tih zemalja, da li će postati članice Evropske unije, da li će biti mira, Mesić navodi da je problem širi.

“Prije svega Ujedinjene nacije moraju da dožive određenu reformu. Kad sam ja bio predsjednik Jugoslavije, otišao sam u UN i tražio da međunarodne snage – samo simbolično – stanu na granicu između Hrvatske i Srbije i Bosne i Hercegovine i Srbije. Generalni sekretar UN je rekao: Mi to ne možemo! Mi ne možemo preventivno da djelujemo. Mi možemo samo, kad dođe do rata, da djelujemo da rat prestane”, kazao je Mesić.

Smatra da će svjetski lideri izvući pouke iz ovoga što se sada događa.

“Sada se uvode sankcije pojedinim državama, ali bez UN. Vode se ratovi bez UN”, primijetio je Mesić.

Objašnjava i kako je uopšte došlo do intervencije NATO protiv ostatka Jugoslavije 1999. godine.

“Oni su djelovali na zaustavljanju rata mimo Ujedinjenih nacija. Tada su bili u pravu. Ali to ne znači da UN ne bi trebalo reformisati, jer kada se to uradi, onda takve intervencije neće biti potrebne. Pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji, UN su mogle da pošalju simbolične snage na granicu između Hrvatske i Srbije, i između Srbije i BiH. I da se to dogodilo, ne bi bilo rata, ne bi bila potrebna intervencija. Zato sam ja, i dok sam bio predsjednik Hrvatske, apelovao gdje god sam bio na svjetskim forumima, da se Ujedinjene nacije reformišu i da se uvede upravo to, da one mogu preventivno da djeluju”, kazao je Mesić.

Dodaje da su Ujedinjene nacije stvorile sile pobjednice.

“A nakon toga su se stotine zemalja oslobodile kolonijalnih gospodara. Svijet se sasvim izmijenio. Njemačka je do priznavanja Hrvatske i Slovenije bila ekonomski gigant, a politički patuljak. Priznanjem Hrvatske i Slovenije, Njemci su ušli u političku igru, postali su igrač. A vidite, u UN ne igraju pravu ulogu”, kazao je Mesić.

Na pitanje da li će ulazak svih zemalja bivše Jugoslavije u NATO i Evropsku uniju osigurati mir, Mesić odgovara potvrdno.

“Da, to će biti uvod u mir, na našem prostoru sigurno”, kazao je on, ali nije siguran da će se to stvarno dogoditi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ragnar
Gost
Ragnar

Pa .na zalost, bojim se da ce imat priliku ponovo, pa da vidimo !

Zemljanin
Gost
Zemljanin

Isti si ka’ Milosevic(laka mu crna zemlja)

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Mene je žena hrvatica.

Mislim
Gost
Mislim

“Svoj zadatak sam ispunio Jugoslavije više nema”. To te obilježio Mesiću. Sad se peri a oprati se ne možeš.

Meho
Gost
Meho

Mesic kao pravedni neutralac… Tudjman je kao jednio kriv sto se slizao sa Milosevicem. To je tacno, ali je Tudjman kriv i sto je napadao BiH i sto je dozovolio i u pocetku cak i podsticao ustasizaciju zemlje cime je dao legitimitet Srbima da se pobune. Zaboravlja se da je prvo HDZ osvojio vlast i da su krenuli ustaski govori,… Više »

Vatikan
Gost
Vatikan

Ustaše i ustaški pokret ne postoji od 45., dok mudžahedini i ISIL postoji i danas, a fašizam vlada u centru Sarajeva… Herceg Bosna i RS najsvetije zemlje. O njima da Muslimani sve najljepše pričaju molit ću lijepo!

Miko
Gost
Miko

Evo jedan primjer ,promocija HDZ-a u Lisinskom u maju 1990-e Zagreb ,sa ustaškim zastavama ,pola Hrvatske zgroženo bahatošću ,retorikom ,pršte govori kako se konačno treba obračunati sa orjunačko ,komunističkim udbaškim frakcijama a da će učiniti sve da Srbi ostanu “u zemlji”.Danas se Barbika buni kad Vučić kaže da potpuno razumije zašto su se Srbi pobunili.Pa ko se nebi pobunio.

abba
Gost
abba

A što se bunite u Crnoj Gori ?

Nenad
Gost
Nenad

Mesicu dosta smo zaludjeni nemoj nam i ti jos solit pamet..da niste srbe izbrisali iz ustava ne bi se ni bunili..spasavali su vas srbi kroz cijelu istoriju inace drzave ne bi gledali,a vama je vjekovima cilj da ocistitite hr od srba jevreja itd.. Ustanak u hr su digli partizani sastavljeni od srba..tek ste pred kraj rata prelazili u partizane..to nas… Više »

Miko
Gost
Miko

Lažeš Mesiću ,i to debelo,dovoljno je sjesti malo za Youtube i sve je jasno,proustaška retorika je krasila njegove govore iz 1990-e1991-e ,a počasni građanin Podgorice ,e zemljo otvori se

Bal
Gost
Bal

Vidi mudrova…A jel znaci da ne bi bilo rata i da su trupe UN stale na granicu Srbije i Albanije…

M CG
Gost
M CG

Najveci izdajnice,sad nesto pricas,sta si radio 1990 pa dalje…

Nemoj, Stipe
Gost
Nemoj, Stipe

Bio je Predsjednik Jugoslavije. Mogao je pokušati da je spasi, ali se radije proglasio njenim poslednjim predsjednikom. Demencija, šta li je.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Svi su, sem Miloševića, za vrijeme Tita hapšeni za rad protiv Jugoslavije, nakon toga i razbiju Jugoslaviju i optužbe Miloševića haha. A robijali u SFRJ zbog upravo tih ambicija. Eto im suđenja a Y-tube

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Niko nije mogao da spriječi rat u bivšoj SFRJ, pa ni UN jer je Slobodan Milošević krenuo u projekat Velike Srbije koji je osmislila SANU. Prvo je Srbija upala u monetarni sistem SFRJ, a zatim je JNA pod dirigentskom palicom Miloševića, počela da zavodi red. Danas se vide rezultati takve politike i Srbija sigurno korača ka beogradskom pašaluku. Na sreću.

Sistem
Gost
Sistem

Tuđman “da Hrvatska nije željela rat, rata ne bi bilo”

Zabjelo 1
Gost
Zabjelo 1

Da je tacno to sto ti pricas JNA bi ugusila gradjanski rat ,da napomenem JNA je bila 3 najaca vojska u evropi . Clanovi moje porodice su bili u JNA kada su bili ti sukobi ,dje je vojska imala 100 postotne sanse da zauzme polozaje nisu imali naredjenje da to urade vec su stagnirali i cekali naredjenje za napad a… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

JNA je bila vojska svih naroda bivše SFRJ, a Slobova tzv. JNA je bila paravan za srpsko-četničku vojsku. Iz Slovenije su ih išćerali vatrogasci. Eto toliko su bili “jaki”. Ali meni nije jasno đe ste to pročitali da je Srbija poslije prvog rata bila pobjednik??? Čovječe, srpska vojska je pobjegla preko Mojkovca i ostavila svoju zemlju Srbiju na milost i… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

U sloveniji nije bilo rata, a bili su vojnici, bez bojeve municije. Valjda tolko znsš. I Slovenija nije interesovalo ni hrvatsku ni Srbiju i bavili su se drugim ratištu a. A što se snage slovenije tiče, ne budi smješan

Miko
Gost
Miko

Kako ti lupaš sinko ,nezna čovjek odakle da ti krene sa objašnjenjima ,ali vjerojatno ne vrijedi

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Miko kako bi bilo da kreneš od pravopisa. Tužno je koliko si nepismen, te je stoga sa tobom bespredmetno polemisati.

Miko
Gost
Miko

Šta ti nije jasno dečko ,a na koji pravopis misliš ,onaj koji si učio iz Srpskog ili ovaj novi ćirgilski.Bez obzira ,lupetaš stravično sa svojim komentarima ,uzdrži se svega ti!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Crnogorski ili srpski pravopis, sasvim je svejedno. I u jednom i u drugom se “ne zna” piše odvojeno. Drugi osnovne. A upotreba zareza ti je komična. Bolje se prebači na Pink, počinju ti Parovi 3, nije ovo za tebe.

Miko
Gost
Miko

“Prebači” bi trebalo da znači nešto :)) super jti je pravopis ,i gledaj da ga zadržiš između svoja 4 zida ,plašite narod sa tom nakaradom od govora ,priliči lajanju.

Miko
Gost
Miko

A šta je trebalo da napravi ,da kapitulira sa pola miliona vojnika ,vladom i kraljem na sramotu ,neznam jesi li čuo za ratnu taktiku ,i pjesma kaže ….”tamo je jedini bio put”,Vjerojatno ne poznaješ prilike u kojima se srpska vojska povukla preko Mojkovca prema Skadru ,koliko je vojski opkoljavalo Srbiju u tom momentu ,sa koliko strana

Sistem
Gost
Sistem

Prvo Rusija, Njemačka, Francuska, Engleska, Turska… i niz drugih su imali jaču vojsku. Drugo, Jna je satavljena od svih nacija, kao što je bila vojska i one Jugoslavije 41′ kada su isto svi pripadnici pojedinih naroda radili aktivno u korist okupatora u toj vojsci, zbog čega je Jugoslavija brzo i kapitulirala 41′. Treće, kada je bilo jasno da se 90′… Više »

Sistem
Gost
Sistem

I to “da je tačno to što pričaš”, emo ti na y-tube tajni snimci hrvatskog generala Špegečja, prije rata, kako priča kako se naoružavaju i što planiraju sa Srbima. Pa onda odluči da li više vjeruješ onom što vidiš ili Mesiću koji je dio te priče bio i normalno da neće reći za sebe da je kriv imalo

Miko
Gost
Miko

Dečko ,da je tačno da je Milošević kontrolisao JNA i da stvarao nekakvu veliku Srbiju(čista floskula) sve bi bilo pohapšeno i očišćeno ,ali nije jer je u najelitnijim jna jedinicama bilo najviše Hrvata i Slovenaca ,koji su upravo iz Generalštaba iz Nemanjine ulice pravili pometnju u sistemu komandovanja.,Naročito u JRM i JRV su bili prisutni i dominantni Hrvati i Slovenci.Svi… Više »

Goran
Gost
Goran

JNA nikad nije bila treća najjača vojska u evropi, bila je četvrta po broju ljudstva sa rezervnim sastavom dok su Rumunija, Bugarska i ostale zemlje bile u istočnom bloku, o kvalitetu ljudstva da ne govorimo očekivao ju je totalni raspad bez obzira ko bi napao Jugoslaviju dali SSSR ili NATO, žali bože para potrošenih na besmislenu gvožđuriju predviđenu da ostane… Više »

Primorje.
Gost
Primorje.

A jesu li u JNA bili i Makedonci, Bosnci itd. Ili samo Srbi? A sto se tice tvog zezanja na racun otcijepljenja Kosova. Crna Gora je priznala Kosovo, samim ti priznala sjutra i Tuzi, Malesiju, Ulcinj,Plav… Kako onda kad do toga dodje, objasnit’ da smo za nezavisno Kosovo, a da nedamo veliki dio C.G.? Domino sistem gospodo, sve povlaci jedno… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Da nijesi nešto pobrkao ti sa Primorja? Tuzi, Malesija, Ulcinj, Plav su u CG, koliko je meni poznato, a Kosovo je suverena Država. Ja se sa time ne “zezam” kako ti kažeš. Sa takvim stvarima nema zezanja, pobro.

Sistem
Gost
Sistem

Zna on đe su Tuzi… bilo je i Kosovo fo 1999 u Srbiji, mislim da na to cilja

Miko
Gost
Miko

Država sa velikim slovom ,svaka ti čast na tom tvom pravopisu ,lupetalo jedno :))

Toske
Gost
Toske

@Primorje, Sta si pokusao da kazes? Niko te ne razumije! Koji Tuzi, Plav, Ulcinj, Malesija o cemu ti to?
Nek je vjecna Crna Gora!!!

Miko
Gost
Miko

A đe si na Zabjelo ,ne čudi takvo iščašeno razmišljanje na onu sparinu ,prašinu i vjetar ,ne daj Bože nikome.Moraš malo negdje u prirodu da ti se razbistre misli i da pročitaš neko lagano štivo ,preporučujem Mata Lovraka ,nije za tebe politika i kritična misao. :))

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Za sve su krivi tihi i prle i 41 i. 91

Burin
Gost
Burin

Nije mi jasna količina pažnje od strane medija koju ova spodoba uživa. Toliko suprotnih stavova i laži u svakom njegovom istupu se rijetko viđa.

Tomos
Gost
Tomos

Koji lažov, kaže Milošević da je htio “Etnički čistu” Srbiju, valjda bi to makar pokušao. U Srbiji živi najviše nacionalnih manjina. A u hrvatskoj Poređenja radi mnogo mnogo prije Miloševića “Хајнрих Бенхаус, главни картограф Аустријског царства прије 173 године, тачније 1846. објавио је етнографску карту Аустријског цартства. На простору данашње Хрватске, овај германски картограф навео је да ту живи 836… Više »

Tomos
Gost
Tomos

A Miloševiću se i danas u Srbiji zamjera to što je bio i ostao komunista, a nikada nije bio bacio a lista. Što se i vidi po broju Hrvata i svih drugih prije 91 i nakon rata u Srbiji. Broj manjina se povećao, a ne smanjivao…

CiNick
Gost
CiNick

Smanjio se broj pripadnika manjina, poprilično. Svi su bježali of rata. Jedino su Hrvati mijenjali kuće sa izbjeglicama iz Hrvatske i tako napustali Srbiju.

Khan
Gost
Khan

U Vojvodini broj Hrvata se od 1991. do 1999. smanjio za 62.170, Mađara za 134.220, i Slovaka za 19.328. Zanimljivo je i to da je prije 100 godina udio Srba u stanovnistvu Vojvodine iznosio oko 30 posto a danas su ubjedljivo dominantna etnicka grupa. Srbija predstavlja područje s naglašeno homogenim etničkim sastavom budući da je prema Popisu 2011. registrovano 7.186.862… Više »

Khan
Gost
Khan

U Vojvodini broj Hrvata se od 1991. do 1999. smanjio za 62.170, Mađara za 134.220, i Slovaka za 19.328. Zanimljivo je i to da je prije 100 godina udio Srba u stanovništvu Vojvodine iznosio oko 30 posto a danas su ubjedljivo dominantna etnička grupa. Srbija predstavlja područje s naglašeno homogenim etničkim sastavom budući da je prema Popisu 2011. registrovano 7.186.862… Više »

Prc CG
Gost
Prc CG

Cdm koji je vas problem??????
Opet nastavljate staru praksu…

Obradovic ch
Gost
Obradovic ch

danas imamo tajkune zajadili brigom ne bismo prisjecivali yu

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

ali si ti izetbegovic itd uzeli grdne pare da je razbijete.

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

Nacionalizam unisti crnogorce. Kad shvate da ovo sto se desava vjekovima u cg rezira vatikan i servira preko hrvata, albanaca i domacih izdajnika strah me je da ne bude kasno. Pravoslavci i cg muslimani, cg albanci su jedno u crnoj gori…. Mogli smo zivheti srecno i spokojno samo kad bi se ostavili drugih zastava sem crnogorske i poceli da cijenimo… Više »

SCviko
Gost
SCviko

Zaboravio si CIAu i NASAu

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Da je Mesic imao vlast i bio u mogucnosti da odlucuje sa jugoslevenskim tada premijerom antom markovicem (plata tada bila preko 1000 deutsch mark) danas bi sve drzave bile u EU , bili bi ekonomski jaci , ne bi masovno odlazili ljudi. Ali Milosevic je preuzeo svu vlast i kontrolu nad vojskom i pod izgovorom da cuva jugoslaviju oni brane… Više »

Tivat
Gost
Tivat

Eto Mesić je živ i eto ga u hrvatskoj, zašto je onda za zadnjih par godina po njihovim podacima hrvatsku napustilo oko 500.000 ljudi. Da, vjerovatno zbog Miloševića

CiNick
Gost
CiNick

Zbog Miloševića. On je poveo rat, a rat je učino da Hrvatska sad ima 750€ prośečnu platu, što je bitno manje od plate koju bi imali u EU da su ušli prije 30 godina.

Tivat
Gost
Tivat

Da Srbija nije pravila Jugoslaviju već ostavila hrvatsku da je cijepkaju fdobitnicevdrugoh sv.rata, tada Srbija ne bi imala rat 1991, i imala bi plate 2.000€”, na to misliš

Marko
Gost
Marko

On je jedan od glavnih aktera raspada da je uhapsen sa kolegama razbijacima kad je trebalo mi bi zivjeli u srecnoj drzavi. Ali drzava koja nema kapacitete da se brani ne zasluzuje da opstane

Arg
Gost
Arg

Akter je zbog toga sto nije pristao da zivi u velikoj Srbiji?

Crna Gora
Gost
Crna Gora

U Jugoslaviji, hapšeni su i osuđivati zajedno sa Tuđmanom dok je Tito bio živ zbog rada protiv Jugoslavije. Protiv te Jugoslavije su bili i 14′ i 41′ i naravno 91′

SUDŽUK
Gost
SUDŽUK

Ko o čemu,Mesić o poštenju…

Primorje.
Gost
Primorje.

A ti si zelio da se ne zarati? Ko je ono rekao ,,Ja sam svoje ucinio, Jugoslavije vise nema” Dobro je poznat i snimak dje Martin Spagelj, iznosi planove za napad na JNA. Ito mnogo ranije nego sto je ijedan metak ispaljen. A tek naredba Franja Tudjmana pucanstvu, da se opkole kasarne. Ukine struja i voda i da se puca… Više »

Enver
Gost
Enver

Dodik kao predsjednik predsjednistva BiH je identican Mesicu kao predsjedniku predesjednistva SFRJ.

Podgorica
Gost
Podgorica

Prvo, ako su Srbi loši, nikakvi, nacionalisti zašto traže da žive sa njima skupa. I drugo, ako Alija nije htio u Tito u Jugoslaviju (Tito koji je bio institucija za sve) , zašto bi Dodik morao u Alijinu Bosnu. Nisam iz Bih i to ostavljam njima kako god da se dogovore, ali na nivou principa me interesuje, zašto

Dzordz
Gost
Dzordz

Posle boja kopljem u ledinu. Da je ko sto nije.

Madjo
Gost
Madjo

Samo je zaboravio da kaze da su trebale stati i na granici Hrvatske i BiH. Pa Praljak se ubio zbog toga. Takodje i na granici Hrvatske i Madjarske odakle je Hravatska nelegalno uvezla oruzje dok je jos bila u SFRJ. Takodje privremeno i na “granicama” vecinski srpskih oblasti u Hrvatskoj i BiH da se izbjegnu sukobni i da se mirnim… Više »

Primorje.
Gost
Primorje.

U potpunosti se sve slazem sa Vama. Jedino, sto bi htio da dodam. Praljak se ‘ubio’ za Tv. To je istina kao sve sto Hag radi. Smijurija je vjerovati u to, unijet otrov pored tolikih kontrola? On sad uziva na Copacabani, pije sokic i gleda one zenske. 😉

Paka
Gost
Paka

Mozda bi se cak i ocuvala Jugoslavija

Send this to a friend