Region

Milanović na samitu NATO-a: Ovdje postoje dvije vrste ljudi – znaju malo ili nimalo

Zoran Milanović

U Madridu se održava dvodnevni samit NATO-a na kojem sučestvuje i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Finska i Švedska trebaju dobiti pozivnicu, vidjećemo što će biti s tim u drugom roku, pretpostavka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna, ali to znate i bez mene”, rekao je Milanović na početku svoga obraćanja pa je nastavio odgovarati na pitanja novinara, prenosi N1.

U Hrvatskoj će odluku o primanju Švedske i Finske u NATO odlučivati Sabor i to je na njihovu savjest i izlazi iz nadležnosti predsjednika države, izjavio je Milanović.

“To je sada na Saboru, koji o tome odlučuje i izvan je mojih nadležnosti”, rekao je Milanović u izjavi novinarima.

“Više sam puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku da ovdje nema ničeg ličnog se mene tiče, to su države koje ispunjavaju visoke kriterije, ovo što Turska traži od njih je dosta, ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, vidjećemo kako će se ta stvar razvijati dalje, hoće li biti neki monitoring, to je teško reći. Moj je prvi interes Hrvatska”, rekao je Milanović.

“Nema tu tajni”

“Nema tu nikakvih tajni koje javnost ne bi smjela čuti. Ja sam govorio o problemima BiH, koja je sigurnosni problem i nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola miliona državljana EU, što su Hrvati u BiH, i želim da se to riješi. Ko je čuo, čuo je i ja puno dalje od toga ne mogu”, rekao je Milanović.

“Ovdje postoje dvije vrste ljudi, koji znaju jako malo ili nimalo. S tim ljudima zna se ko može raditi i ko koristi njihovo vrijeme već godinama da im približi problem s kojim Hrvatska živi i s kojim je suočena. Ti koji ne znaju ništa su manji problem, oni su većina, s njima se može raditi, pričati, odgovarati im na pitanja. Nekolicina je naprosto zatucana u svojim predrasudama i fiksovima koje će biti malo teže promijeniti, ali na tome treba raditi. A u nekim situacijama, kao što je bila ova 23. na sastanku Vijeća kad su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, a BiH čvrgu, to je situacija u kojoj država koristi pravo veta i dobili bi ga svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja”, rekao je Milanović.

Kritizikovao vladu

“Da su drugi radili svoj posao, da su bili aktivni, ne agresivni, države bi se drugačije ponašale. Neke države su iscrpljene već i materijalno, zato što daju, daju i daju i očekuju da im se to nadoknadi. Neke države su primile stotine hiljada i milijune prognanika, Hrvatska nije. Hrvatskoj se u ovom slučaju geografija pokazala kao prednost. Možda zvuči cinično, ali nije”, rekao je Milanović.

Kritikovao je i što u Madridu nema nikoga iz vlade.

“Srećom, niko nije primijetio da nema tih dvorskih luda, ali ovdje treba neko biti na ovim sastancima, to ti je dužnost. Ne moraš biti u mom društvu, ali netko treba predstavljati vladu. Ko će ići na njihove sastanke? Ambasador? A što ako ja kažem da ambasador treba meni? Vrlo neodgovorno, amaterski”, rekao je.

“Hrvatska mora učiniti sve da informacija, činjenice, argumenti budu dostupni svima. I onda, ako vidimo da ne ide, reći dosta. Mi nikoga ne gazimo. Mora se igrati po pravilima. Danas smo čuli 50 puta – poredak temeljen na pravilima. To je lijepo za čuti, ali toga se teže pridržavati”, dodao je.

“Naš posao nije samo da tražimo tuđu pažnju i razumijevanje, ali u nekim stvarima se moramo poslužiti alatima, a među njima je i blokada. Što je radila Turska? Uzela je Švedskoj dio identiteta. Vidjet ćemo kako će to završiti. To se zove pritisak, ne ucjena”, nastavlja Milanović.

O samitu

Komentarisao je i samit.

“Koliko god bila važna poruka Finskoj i Švedskoj, to se tek treba ostvariti. Rusija je napala Ukrajinu, dnevno, zavisi koga slušate… prema nekima Ukrajina će pobijediti, prema drugima se Ukrajina raspala. Taj konflikt prijeti da se prelije, svakim danom sve više. Postoje stvari koje mogu dovesti do eskalacije. Hrvatska geografija daje jako puno povoda za optimizam”, rekao je na kraju Milanović.

Send this to a friend