Region

Milanović protiv zatvaranja i policijskog časa: To je kršenje ljudskih prava

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da nije saglasan s onima koji se zalažu za uvođenje policijskog sata kao mjere u borbi protiv koronavirusa, rekavši da one koji to predlažu treba “strpati u marice”.

“Ovo je borba za zdravlje, ali prije svega za mentalno zdravlje čovječanstva. Mislim da one koji pričaju o policijskom satu treba strpati u ‘maricu’. Od izraza ‘policijski sat’ se čovjeku koža naježi”, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

On je dodao da će se oni koji to rade morati nositi s posljedicama tih odluka.

“Bez ustavne podloge to se zove kršenje ljudskih prava”, dodao je hrvatski predsjednik, upitavši da li to znači da će u eventualnom policijskom satu “policajci s dugim cijevima ići okolo i hapsiti”.

Milanović je rekao da su sadašnje mjere dovoljne, a da su ljudi preplašeni.

“Treba biti oprezan i više od toga nije moguće”, naglasio je on.

Predsjednik Hrvatske je ocijenio da će kad sve prođe, Švedsku morati “ili izbrisati s karte ili im dati da vode cijeli svijet, jer jedino se oni ponašaju tako da im je u prvom planu mentalno zdravlje”.

I premijer Andrej Plenković je ranije rekao da je uprkos povećanju broja oboljelih “zatvaranje” krajnja opcija koju će Hrvatska primjenjivati u borbi protiv širenja koronavirusa, jer želi da život funkcioniše.

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, vlasti svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju mjera, prije svega, držanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, a na otvorenom ako nije moguće držati fizički razmak.

Od utorka su na snazi nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donijeta je odluka i o skraćivanju samoizolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom sa 14 na deset dana. To se, međutim, ne odnosi na osobe koje rade u ustanovama za starije i teško bolesne i osobe s invaliditetom.

Među ostalim je zabranjena prodaja alhokola od ponoći do šest ujutro.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su potvrđena 2.772 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 20 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze 15.106, među njima je 1.027 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 74. U protekla 24 sata testirano je 9.287 osoba, a u samoizolaciji je 29.098 osoba.

7

avatar
1000
4
3
0
 
4
JoanikijeIvanoIvanoPero
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joanikije
Gost
Joanikije

Gospodin!Bravo Preśedniče!

Ivano
Gost
Ivano

zašto mrzite ljude iz Hrvatske ?

Ivano
Gost
Ivano

zašto mrzite pristojne komentare iz Hrvatske ?

Pero
Gost
Pero

Iako sam socijalista, izgubio si moju podršku!

Čas se svađaš sa Plenkovićem kao baba na pijaci, čas si za mjere, čas si protiv njih. Tako se predsjednik ne ponaša. Idi kod našeg Mila na časove, da se učiš odlučnosti.

Ivano
Gost
Ivano

nisi u toku šta se tiče plenkovića! Nemaš pojma tko je on i kakav je. Zoki ima podršku kod širokih masa. Bio je premijer i zna o čemu priča.Osim toga, on uvijek govori šta milsi-otvoreno i pošteno, za razliku od činovničkih blefera. Usput, preslušaj njegov govor kod kandidiranja, od 40 min, bez natuknica a o sadržaju -donesi sam zaključke. Zoki… Više »

Ivano
Gost
Ivano

Nikad on nije bio za totalno zatvarnje, bez obzira što mislili. Tako da ti ne stoji ta tvrdnja. On je dosljedan sebi. Netipičan je predsjednik na koji je balkanski narod navikao: uštogljene, anemične činovnike koji kriju stav kao zmija noge.

Ivano
Gost
Ivano

ovi tvoji brišu odgovor. Uredan uljudan.

Send this to a friend