Region

Mirjana Marković biće sahranjena pored supruga

Serbian President Slobodan Milosevic (L) and his wife Mirjana Markovic, leader of the Yugoslav Left, leave a Belgrade polling station after they voted in the second leg of Yugoslav local elections in Belgrade November 17. Milosevic's ruling left coalition won a clear victory at federal parliamentary elections on November 3, in the first round. The opposition coalition hoped to make up for poor results in the first round with a strong showing in the capital Belgrade and other major towns. - PBEAHUMYDAR

Marko Milošević, sin Slobodana Miloševića i Mirjane Marković, potvrdio je da će urna s posmrtnim ostacima njegove majke biti položena u grob u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, čime će ispuniti njenu želju da počiva pored supruga.

Udovica bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, biće kremirana u Moskvi, a urna s posmrtnim ostacima biće u subotu položena u grob u Požarevcu, potvrdio je njen sin za beogradsku BK televiziju.

Ime Mirjane Marković s datumom rođenja već je ranije upisano pored imena Slobodana Miloševića na nadgrobnoj ploči u dvorištu porodične kuće, “što znači da je planirala da i ona počiva na istom mjestu”, pišu Večernje novosti, pozivajući se na izjave komšija u Požarevcu.

Mediji su, nakon vijesti o smrti Mirjane Marković u nedjelju, spekulisali o tome hoće li biti sahranjena u Požarevcu ili, kako su tvrdili pojedini izvori, Marija i Marko Milošević neće dopustiti da majčin grob bude u Srbiji.

Ne zna se hoće li na sahranu doći djeca

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ponudio je pomoć u organizovanju sahrane, a počasni predsjednik SPS-a i nekadašnji blizak Miloševićev saradnik Milutin Mrkonjić se nada da će “vlast stvoriti uslove da njena djeca pokopaju svoju majku u njenoj zemlji”.

U Gradskom odboru Socijalističke partije Srbije Požarevca čekaju odluku svog štaba u Beogradu te navode da je vrh SPS u kontaktu sa sinom i kćerkom.

“Da bi ona mogla biti pokopana u dvorištu, za tako nešto prethodno je neophodno da se pribavi saglasnost Skupštine grada Požarevca, kao što je bio slučaj i s pokopom Slobodana Miloševića, 18. maja 2006. godine”, podsjećaju beogradski mediji.

I dva dana nakon smrti Mirjane Marković u javnosti se i dalje nagađa hoće li njena djeca prisustvovati sahrani, s obzirom da nijedno od njih ne živi u Srbiji – sin Marko je živio s majkom u Rusiji, a kćerka Marija u Crnoj Gori.

Za njom je bila raspisana potjernica

Mirjana Marković umrla je u 77. godini u bolnici u Sočiju, gdje je poslije dolaska 2003. godine iz Srbije dobila azil, jer je beogradsko pravosuđe za njom raspisalo potjernicu u okviru istrage zloupotreba pri dodjeli državnih stanova.

Mirjana Marković i njen suprug Slobodan Milošević dovode se u vezu i s ubistvom novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije, ali politička pozadina tog atentata koji se dogodio 11. aprila 1999. godine nije otkrivena.

Četvorica zvaničnika tadašnje Državne bezbjednosti (DB) osuđena su ovih dana na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Ćuruvije kao saučesnici, a nalogodavci atentata nisu otkriveni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćita banana
Gost
Ćita banana

Slava ti velika ženo,ideš na ljepše mjesto kod našeg junaka i poslednjeg slobodnog i pravog predsjednika u Evropi!!!!

Bhf
Gost
Bhf

Koga briga

Send this to a friend