Region

Misija Evropskog parlamenta u Sloveniji zbog stanja vladavine prava

Foto: EPA-EFE

Grupa poslanika Evropskog parlamenta (EP) započela je misiju u Sloveniji sa ciljem ispitivanja vladavine prava u zemlji, u vezi sa sumnjama da vlada guši medijske slobode, verbalno napada novinare i miješa se u rad pravosuđa.

Želimo da znamo više o tome kako ljudi u Sloveniji gledaju na upozorenja o situaciji u zemlji, rekla je novinarima Sofija int Veld, evropska poslanica iz Holandije koja predvodi delegaciju.

Ona je demantovala da je cilj dolaska grupe europoslanika, među kojima su političari iz različitih grupacija, “rušenje vlade”, prenijela je agencija Hina.

Ona je tako odgovorila na novinarsko pitanje pozivajući se na izjave nekih predstavnika iz stranke premijera Janeza Janše da je slovenačka opozicija “izvezla” sumnje u vezi sa premijerom u Evropski parlament, sa političkim ciljem rušenja vlade i izazivanja vanrednih izbora.

Grupa europoslanika boraviće u Sloveniji do petka, kada će svoje zaključke iznijeti na konferenciji za novinare.

Program posjete uključuje sastanke sa nevladinim organizacijama, ombudsmanom za ljudska prava, akademicima, novinarima i organizacijama za slobodu medija, visokim pravosudnim zvaničnicima, službenicima ministarstva, državnom komisijom za borbu protiv korupcije, poslanicima, predsjednikom Ustavnog suda.

Prema nezvaničnim informacijama, sastanak sa premijerom Janšom nije planiran.

Sa europoslanicom Int Veld, koja vodi grupu za praćenje poštovanja demokratije u Evropi u EP, Janša je u martu ove godine ušao u sukob jer ju je tokom svjedočenja o situaciji u Sloveniji optužio za cenzuru.

Ona je odbila da europoslanicima prikaže film u kojem je Janšina vlada pokušala probleme u Sloveniji da pripiše isključivo nasljeđu starog komunističkog režima, sa teorijom o “dubokoj državi” koja je protiv vlade i vuče konce iz pozadine.

Send this to a friend