Region

Mogerini: Dijaloga Beograda i Prištine nema dok su takse na snazi

Dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga na najvišem nivou”, izjavila je Federika Mogerini, odlazeća visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Razgovor je vođen danas tokom samita o Zapadnom Balkanu u poljskom gradu Poznanju.

Mogerini navodi da uprkos upornosti Vlade Kosova da ne odustane od taksi od 100 odsto uvedene novembra prošle godine na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, veruje da dijalog Kosova i Srbije i dalje ima šansu. I više od toga:

“Još uvek verujem da je dogovor moguć i da je blizu. Takođe verujem da obe strane razumeju da je dostizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa poželjno za građane i na jednoj i na drugoj strani, da se postigne pravno obavezujući sporazum o svim aspektima problema koje su i dalje na stolu. Ako me pitate da li je verovatno da će se to dogoditi u naredna dva do tri meseca, reći ću vam da dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga na najvišem nivou. Verujem da je to šteta, zato što sam zaista videla elemente potrebne za punu normalizaciju i postizanje pravno obavezujućeg sporazuma”, kaže Mogerini.

Govoreći o skupu koji se u Poljskoj odvija u okviru Berlinskog procesa, međunarodne inicijative za praćenje evrointegracija država Zapadnog Balkana, ona navodi:

“Pre svega cilj je obnoviti posvećenost svih učesnika Berlinskog procesa Zapadnom Balkanu. Govorimo o ekonomskoj saradnji, investicijama, povezivanju, digitalizaciji, transportu. Postoji spremnost za privredne investicije, ali i politička volja za uspostavljanjem konkretnih projekata u interesu građana. Ali, dozvolite mi da podvučem, ovo nije zamena za perspektivu proširenja. Državama regije, svima njima, potrebno je da znaju njihova budućnost može biti u Evropskoj uniji ukoliko se proces dobro odvija.”

 

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
ОклеCarKutinjoZdrale
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Невјероватно, ево прође више од пола године а Србија задржава статус кво и даље, наравно уз помоћ кратовидних Албанаца. Неуспију ли да се покрену са мртве тачке до краја године, Албанцима че окренути леђа цијела ЕУ, тао а ће им остати самоСАД. Биће интересантно то је сигурно. Србија само стрпљиво треба да игра што дуже Косово соји у пат позицији… Više »

Car
Gost
Car

Sad će haradinaj da joj zabrani ulaz na Kosmet , ako ga pre toga ne strefi srčka 🙂

Zdrale
Gost
Zdrale

Gdja nesposobnost

Kutinjo
Gost
Kutinjo

A ti si mi kao sposoban. Sediš kući i tražiš od roditelja 2e za internet😁😁😁

Send this to a friend