Region

Mogerini pozvala Ivanova da preispita odluku o mandataru

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozvala je večeras predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da preispita svoju odluku o uskraćivanju mandata Socijaldemokratskom savezu i tri albanske partije, prenosi agencija MIA.

Ona je istakla u Skoplju da Ivanov treba da povuče tu odluku u interesu svih građana, kao i da u skladu sa ustavom, povjeri mandat kandidatu partije koja ima većinu u parlamentu.

“Nije na EU da pokaže izlaz iz krize, ali kao prijatelj koji brine o ovoj zemlji, želimo da ukažemo na ono što brine u ovom trenutku, i predstavlja ozbiljno kršenje demokratskih principa i demokratski duh Ustava ove zemlje. Vjerujem da bi bilo nemoguće da bilo ko ubijedi nekoga sa demokratskim rječnikom da većini poslanika u parlamentu koji predstavljaju većinu građana u unitarnoj državi nije dozvoljeno da formiraju vladu. To je prijetnja vladavini demokratije, kršenje pravila demokratije, a takođe nije u skladu sa evroatlanskim integracijama, a koje svi politički lideri u zemlji smatraju prioritetom”, istakla je Mogerini.

U srijedu je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da da mandat za formiranje vlade koaliciji Socijaldemokratskog Saveza Makedonije i partija koje predstavljaju Albance, zato što se zalažu za širu zvaničnu upotrebu albanskog jezika.

Bivši nacionalistički makedonski premijer Nikola Gruevski tvrdi da će ispunjavanje zahtjeva Albanaca voditi kantonizaciji zemlje po etničkim linijama, zbog čega njegove pristalice protestuju širom zemlje.

Rusija je optužila Albaniju, NATO i EU da pokušavaju da nametnu proalbansku vladu u Makedoniji koju potresa politička kriza, prenosi Rojters.

Send this to a friend