Region

Moskva prvi put u Briselu direktno protiv sporazuma Beograda i Prištine

Stav ruskog poslanika Sergeja Železnjaka o pregovorima Beograda i Prištine može se smatrati stavom Moskve koja se protivi sporazumu koji se priprema u Briselu.

To je ocijenio dopisnik ruskog Komersanta sa Balkana Genadij Sisojev.

Sisojev je agenciji Beta rekao da se vjerovatno po prvi put može govoriti da se Moskva tako direktno izjašnjava protiv sporazuma Beograda i Prištine koji se priprema u Briselu.

“Moskva se ne samo protivi tome nego i upozorava Beograd na moguće negativne posljedice tog koraka”, rekao je Sisojev.

Po njegovim riječima, Moskva je ubijeđena da će nakon postignutog sporazuma biti dezavuisana rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, da se otvara put i Kosovu i Srbiji prema NATO, kao i da se povećava opasnost dalje dezintegracije Srbije.

“U suštini, ključni razlog zbog kog Moskva namjerava da spriječi postizanje sporazuma ovakvim alarmantnim izjavama je moguće ubrzavanje približavanja Kosova i Srbije Alijansi. Takve alarmantne izjave stavljaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji vodi pregovore sa liderima Kosova, faktički u pat poziciju”, rekao je Sisojev.

On je ocijenio da ukoliko Vučić prihvati sporazum rizikuje pogoršanje odnosa sa Rusijom, a ukoliko ne potpiše – može da očekuje zamrzavanje odnosa sa EU.

“To će onda biti kraj politike sjedenja na dvije stolice”, zaključio je Sisojev.

Železnjak je prije dva dana rekao da Rusija neće podržati separatni sporazum o kom se razgovara u Briselu između Beograda i Prištine.

On je uoči jučerašnje runde dijaloga u Briselu rekao da “separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podjelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski dio” a da će sljedeći korak biti pretvaranje oba dijela u protektorate NATO.

4 Komentara na "Moskva prvi put u Briselu direktno protiv sporazuma Beograda i Prištine"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend