Region

Mural Draže Mihailovića pored mjesta silovanja i ubijanja bošnjačkih civila

Foto: RSE

Halida Konjo Uzunović u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine, izgubila je supruga i braću početkom rata u toj zemlji. Oni su ubijeni u Kazneno-popravnom domu u tom gradu, koji je bio pretvoren u logor za Bošnjake, piše Radio Slobodna Evropa.

Halida živi u Sarajevu, a njena kuća u Foči još nije obnovljena. Barem jednom godišnje posjećuje rodni grad i to polovinom juna. Tada se, ispred sportske sale “Partizan”, obilježava Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Prošle i ove godine, preko puta sportske sale, dočekao ju je mural sa likom Dragoljuba Draže Mihailovića, komandanta četničkih jedinica u Drugom svjetskom ratu.

“Ne postoji vaga koja može izmjeriti toliku količinu bola, poniženja, uvrede časti, a voljela bih da ima, pa da cijeli svijet zna kako se mi osjećamo. Ponize te, siluju, zarobe, muče, ubiju, pa te na kraju i spale. Sad je isto. Veličaju svoje nacionalističke i fašističke strasti, da se nikada više tamo ne poželimo vratiti”, kaže Halida za Radio Slobodna Evropa (RSE), komentarišući mural na zgradi u neposrednoj blizini sale “Partizan”.

Mural posvećen Mihailoviću postavljen je na zgradi u centru grada u Samoborskoj ulici.

Do 1992. godine, sportska sala “Partizan” je služila za časove fizičkog vaspitanja. Početkom rata tu su mučene i silovane žene iz Foče ili odvođene na druga mjesta gdje se nad njima vršilo seksualno nasilje.

“Partizan” je bio samo jedna od desetak lokacija u Foči na kojima je vršeno sistematsko silovanje žena i djevojčica.

Upravo zbog Foče, presudom iz 2001. godine u predmetu protiv Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića, Haški tribunal je po prvi put u istoriji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, Sudom Bosne i Hercegovine, te još četiri suda, izrečeno je 19 presuda za ratne zločine na području Foče, od kojih se 14 presuda odnosi i na krivično djelo silovanja.

Ko je postavio murale u Foči?

Pored Dragoljuba Draže Mihailovića na fočanskim zgradama su i murali Gavrila Principa, atentatora nad austrijskim prijestolonasljednikom Francom Ferdinandom iz 1914., zatim izviđača i srpskih vojvoda iz Prvog svjetskog i ranijih ratova Dragutina Matića, Stepana Stepe Stepanovića i Petra Bojovića.

Foto: RSE

Murale u Foči, na nekoliko zgrada u centru grada, na pedesetak metara od policijske stanice, nacrtala je grupa mladih iz ovog grada, uz saglasnost stanara.

U opštini tvrde da je Odjeljenje za inspekcijske poslove najprije tražilo njihovo uklanjanje, jer nije dobijena potrebna saglasnost.

Nakon što to nije učinjeno, pokrenut je i sudski proces.

Autori murala, ali i građani zgrade na kojoj se nalazi, za RSE o tome nisu željeli govoriti.

Odbornik Srpske demokratske stranke (SDS) u Skupštini opštine Foča Dušan Bodiroga smatra da se radi o “ukrašavanju grada sa pozitivnim likovima iz srpske istorije”.

“Bošnjački narod ima drugačiju viziju naše međusobne istorije, pogotovo u ovim bližim periodima. Na osnovu argumenata i mojih činjenica, mislim da je nedvosmisleno Draža Mihailović pozitivna ličnost ne samo srpske, nego i svjetske istorije, pogotovo kada imamo u vidu kakva je odlikovanja i od kojih svjetskih ličnosti dobio u Drugom svjetskom ratu”, smatra Bodiroga.

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić na funkciji prvog čovjeka opštine je već drugi mandat. Na izborima 2012. bio je zajednički kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), inače partije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, i na entiteskom nivou opozicione Srpske demokratske stranke (SDS), a 2016. godine pobijedio je kao kandidat SNSD-a.

Mašić za RSE kaže da je slučaj postavljanja murala Draži Mihailoviću, zbog nepoštovanja rješenja inspektora da se isti ukloni, završio na sudu.

Tužba je, navodi Mašić, podnesena protiv kućnog savjeta zgrade u Samoborskoj ulici, koji su se, ističe, tokom sudskog procesa “branili prebacivanjem odgovornost na komšije iz drugog ulaza”.

“Mi smo se pozivali na opštinsku odluku da moraju tražiti saglasnost Službe za urbanizam, a nisu je tražili. Tako da je sudski proces još u toku. Mislim da će taj mural i da izblijedi dok se sve to ne riješi”, dodaje Mašić.

Foča – drugačiji grad

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Foči je živjelo 40.513 stanovnika – 20.790 (51,31 odsto) Bošnjaka, 18.315 (45,2 odsto) Srba, 94 (0,23 odsto) Hrvata.

Posljednji popis iz 2013. godine pokazao je da na području ove opštine živi 18.288 osoba: 16.739 Srba (91,5 odsto), 1.270 Bošnjaka (6,9 odsto), 55 Hrvata (0,3odsto) .

Među malobrojnim Bošnjacima koji žive u Foči je i Šerif Halilović, odbornik u Skupštini opšine.

Njegova majka je ubijena i zapaljena u staroj porodičnoj kući u mjestu Vojnoge, kilometar od centra grada.

U Drugom svjetskom ratu su, kako kaže Halilović, četnici ubili oko 130 članova njegove porodice, zbog čega lik njihovog komandanta, Draže Mihailovića, za njega, predstavlja provokaciju i prijetnju.

“Kao odbornik poduzeo sam sve što je u mojoj moći, podnošenjem inicijativa za uklanjanje tih murala. U dva navrata sam postavljao i odborničko pitanje načelniku opštine. Odgovori su uglavnom bili da je inspekcija naložila brisanje tih murala, pogotovo Draže Mihailovića. Dobio sam najprije odgovor da je naloženo uklanjanje, a u drugom odgovoru da je na sudu u toku proces protiv kućnog savjeta zgrade”, kaže Halilović.

Istovremeno, predsjednik Skupštine opštine Foča Izet Spahić ističe da se mora sačekati ishod procesa pred sudom u Trebinju.

On navodi i kako je nezadovoljan reakcijom policije i izvršne vlasti.

“Oslikavanje tog murala je podrazumijevalo montiranje skele i moralo je trajati danima. Veoma je nekorektno da smo načelnik opštine i ja, sa predstavnicama Udruženja žrtava rata ‘Foča 92-95.’, u sjedištu UN-a u Sarajevu, održali dva sastanka, a jedan i u opštini, uz posredovanje tada rezidentne ambasadorke UN-a, gospođe Sinanoglu [Sezin, prim. red.]”, navodi Izet Spahić.

“Bili smo dogovorili da se na lokalitetu zloglasnog objekta ‘Partizan’ izgradi park mira i da se na objekat postavi tabla na kojoj bi bile navedene činjenice iz presuda Haškog tribunala, da su u tom objektu počinjeni zločini nad ženama. Rezultat čitave te priče je ogroman mural Draže Mihailovića upravo kod ‘Partizana'”, dodaje Spahić.

Prekrajanje istorije

Istoričar Husnija Kamberović, inače profesor na Univerzitetu Sarajevo, kaže kako nema nepoznanica kada je riječ o Draži Mihailoviću i njegovoj ulozi u Drugom svjetskom ratu.

“U Bosni i Hercegovini su od njegovih oficira posebno poznati Jezdimir Dangić, u istočnoj Bosni, te major Boško Todorić, koga su partizani u Hercegovini uhvatili početkom 1942. i likvidirali. Oni su vodili četničke odrede koji su po Bosni činili velike zločine, posebno nad Muslimanima u istočnoj Bosni. Zbog toga je važno naglasiti da četnici nemaju istu ulogu u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Dok su u Srbiji jedno vrijeme i imali ulogu nacionalnih zaštitnika, u Bosni i Hercegovini su iza sebe ostavljali samo krv i pepeo. Posebno u istočnoj Bosni, o čemu postoji bezbroj dokaza”, riječi su Husnije Kamberovića.

Kamberović dodaje da je Foča grad u kojem su četnici počinili zločine nad Muslimanima, pa “svako slavljenje Mihailovića u ovom mjestu može značiti strah”.

“To čak nije ni znak nekog poštovanja Mihailovića, koliko poruka sadašnjim muslimanima u tom gradu. Mihailović je sramota, a ne ponos srpskog naroda”, dodaje profesor Kamberović.

Zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom i pružanja zaštite ratnim zločincima, opština Foča je od 2001. do 2006. godine bila pod sankcijama Kongresa Sjedinjenih Država.

Sankcije su ukinute nakon dvije godine mandata bivšeg načelnika, pokojnog Zdravka Krsmanovića.

U Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
miško s
Gost
miško s

Nije to samo po Bosni ,što ne odete do Makedonije ,Kosova ,Hrvatske ,imali biste šta da uslikate .Mislim ako već idete van granica Crne Gore .Nemoguće je ne vidjeti kolika je neobrazovanost i zatucanost komunističkih mlađih generacija ,ovih što postavljaju brozov sppmenik po Podgorici .užas

Anti-Pop
Gost
Anti-Pop

Kada ste i sta vidjeli dobro od tog naroda . Nikad Nista

Cetnik Sumadija
Gost
Cetnik Sumadija

A sta je trebalo da nacrtaju? Pavelica mozda?
Citat iz vatikanskog kurana?
Čiču našeg, nego šta. I molim autora slike da sledeca bude jos veća.
“Živ je Draža, umro nije…”

Milo
Gost
Milo

Poslije kmecu ,,svi nas mrze,,.

Milo
Gost
Milo

Vidite li vi odrodjeni CG sta i cime se dicite i sebe za koga prekrscujes.Zalosno,Crnogorci casni i hrabri.

I HAVE
Gost
I HAVE

To nije lijepo zato ne mozete ic naprijed. Sve sto radite, radite na vasu stetu.

Zoka
Gost
Zoka

Bolesnici bez druge istorijske identifikacije do te pa nemaju šta drugo ni nacrtat na zid. Naučnika nemaju niti su planeti doprinjeli na neki drugi način. Više je Japan doprinjeo svijetu za 2 godine no oni od kamenog doba do danas.

POJK
Gost
POJK

Ma što napriča?

POJK
Gost
POJK

Da li je moguće da neko ko je stalno na pogresnoj strani istorije veliča svoje greške i predvodnike svojih grešaka. Kažu pobjednici pišu istoriju. Pa neka pišu ako ti pobjednici kasnije omoguće narodu da živi u slobodi, dostojanstveno kao čovjek. A ovi gubitnici kad god se njihova ideja pokrenula muka je snalazila narod na ovim prostorima. Zato ne puštajte đavola… Više »

Jakov
Gost
Jakov

Bolestan narod

POJK
Gost
POJK

Nisu oni bolestan narod nego je kao i u svakom drugom narodu se bolesni dio naroda aktivirao, pa se onaj zdravi od njih ne primjećuje. To je kao kad te zaboli zub, od onog kvarnog ne osjećaš da imaš one zdrave. A što više kvarnih budeš držao u ustima to je veća šansa da ćeš postati krezub.

Husein
Gost
Husein

Virus,kojim ih je Milosevic zarazio,a to je virus mrznje i nacizma,izgleda da je gori od korone.Nema vakcunem

Vukovic M.
Gost
Vukovic M.

Abazovici pogledaj ovo i procitaj o ovome malo!

Црна_Гора
Gost
Црна_Гора

SRBI su nekada bili vecina u Sarajevu i Mostaru a danas u tim gradovima samo 4% populacije.
Smrt FASIZMU.

Nasa CG
Gost
Nasa CG

Objasni mi sto sebe nazivas Crnom Gorom kad se be nazivate Srbima.Prestanite sa vasim mahinacijama nemozes biti Srbin i Crnogorac istovremeno

Jadranko
Gost
Jadranko

Upitas li se zasto? Da li je draza tomo doprinio i da li ocekujete pomirenje sa okolinom velicajuci cetnike i cetnistvo. Sta ce se desiti ako naidje neko novo zlo vrijeme rata a ova mrznja i podjele budu odrzavane opet ce ici sve po starom zlocini i ubistva i tako u krug. Ja stvarno ne mogu da razumijem nas narod.

POJK
Gost
POJK

Pa nisu svi Srbi cetnici, kao što nisu ni svi Hrvati ustaše, niti svi ostali narodi cjelokupni služili fašistima kao okupatorima bivše Juge.

Oslobodioc 1918
Gost
Oslobodioc 1918

Evo ga bas sada cita po drugi put, bolesnici…

Neko
Gost
Neko

Nije ti Abazovic kriv, nego lopovluk i afere sa druge strane.

Taki
Gost
Taki

Boze gospode, kakva je ovo tragedija.. Sta je sa ovim narodom, ljudi ? Je li ista ljudsko ostalo? Pretvaramo se u krvnike jedni drugima , jedni drugima smo najveci neprijatelji.. Pa imate li vi majke, zene, sestre, cerke ? Pomislite li ikad, ikad, kako biste se osjecali da gledate ovo ? Ne moze mi niko reci da taj koji ovo… Više »

nick
Gost
nick

Ovako ce i u centar Pg, samo neka nova vlast zaśedne. Prvo vjeronauka u škole pa onda redom….

POJK
Gost
POJK

“Nick” neće, neće ima i pametnog naroda u Crnoj Gori. Ne budi paranoičan.

M@k@ Crn@ Gor@
Gost

😢😢😢

D 16 sex devoja
Gost
D 16 sex devoja

Sramota. ……

Dusko Dugousko
Gost
Dusko Dugousko

Neka naprave mural i Hitlera a moze i Gebelsa…ni oni nijesu tako losi a uklopili bi se u sredinu.

Ed siran
Gost
Ed siran

Pii, stoka !

Lemi
Gost
Lemi

Alooo…dajte mi prvo da zivim pa cu tada pocet da razmisljam o ovome…a mozda i necu…

MojaGora
Gost
MojaGora

Da nije Dps ovo napravio, a Dritane?! Jeli Demokrate, sto ste u vlast, da aminujute odluke DF i njihovih sovinista. Sramota je Crnnu Goru od ovakvih promjena, na gore.

PraviCG
Gost
PraviCG

Ovo je u Bosni teletabisu.

Neko
Gost
Neko

Sto jednom ne krivite Mila. Da su njegovi pijuni malo manje krali i manje afera bili, ne bi doslo do ovoga..

Commentator
Gost
Commentator

Strašno. Mora li sve što je srpsko da bude nazadno?

Miki
Gost
Miki

Ziv je Draza umro nije!

Anonimni
Gost
Anonimni

Izdajnik koji je izdao sve što se moglo izdati. Na kraju i samog kralja.

Zeta
Gost
Zeta

Nije izdao on kralja ,nego kralj njega
Mlatis bez veze

Montenegrina ZH
Gost
Montenegrina ZH

Jesi li ti mentalno ziv Miki?‼️🤔

Pero
Gost
Pero

Ali jeste umro? Jos prije 74 godine?

Idea
Gost
Idea

Dok bude ovakvih bidala sigurno nece umreti.

broj 1
Gost
broj 1

neko te je dobro slagao

Nacertanije
Gost
Nacertanije

Isto će se crtati i po Crnoj Gori…

Jovana
Gost
Jovana

Molim redakciju CDM-a da posalje ovo svim evropskim i svjetskim novinama,kao i biografiju Čiča Draže kako bi bili u potpunosti upoznati sa svim i napisite MOLIMO ZA POMOC,OD 30.08. mira nemamo,osnovna ljudska prava su ugorežana,ljudi se boje…MOLIM VAS !!!!

Realnost
Gost
Realnost

Ziva istina, Jovana. Ljudi se ponasaju normalno, ali svi strahuju jer ovo sto se desava ne samo u CG nego u regionu ocito – nije normalno.

Marko
Gost
Marko

Nijesi se bojala do sada kada se od mafijaša nije smjelo izaći iz kuće

Jovana
Gost
Jovana

Jesam, i jos se bojim, moze mi dijete nedje biti slucajno i bomba i cuda, ne daj Boze Gospode.
Moze li mir – BEZ PARTIZANA I CETNIKA Moze li samo nasa mirna nacija, crnogorci sa manjinama i to je to –
MIR SAMO !

Vazi
Gost
Vazi

Daj ne mlati, molim te. Postali ste dosadni sa tim- a nije ti smetalo kad (obavezno pomenuti dps u nastavku rečenice). Nesrećniče.

Milan
Gost
Milan

A dje se to nije smjelo izac iz kuce, legendo? Pravis li se to blesav, casti ti?

Game over
Gost
Game over

Izadji napolje Jovana, izluftiraj se malo. Uzdila si se u tukucu mjesec dana… vidjeces da je sve isto. Samo njega nema u vazduhu i lakse se dise

Pero
Gost
Pero

Game over, ti ocigledno bolesno opsjednut njime, cim ga osjecas u vazduhu

Cist je on covjek, bez brige, ne bazdi kao pojedini sto se ni ne peru

MILO NATO CPC
Gost
MILO NATO CPC

a kojeg to nema jadove!!!? ko ti je predsjednik drzave mucenice!!!?

Montenegrina ZH
Gost
Montenegrina ZH

Tako je Jovana!
Ja cu se potruditi u Diaspori da mediji steknu pravu sliku tuzne i ruzne stvarnosti‼️

Miki
Gost
Miki

Kome? Francuzima i Amerima koji su ga odlikovani? 😂

Hleb
Gost
Hleb

Hahahahaha da se vrne milo a?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U Gusinju je spomenik Jusufu Čeliću, zločincu iz Velike, niste morali do Foče da idete

Bernini
Gost
Bernini

To ne smije biti izgovor za ovaj mural. Svi zločinci iz rata moraju biti na smetlištu istorije a ne da se slave. Evo da vidimo novu vlast,hoće li ukloniti spomenik u Gusinju,iako je to trebala da uradi i odlazeća!

Top Gunj
Gost
Top Gunj

Jusuf Celic je poginuo mnogo prije zlocina u Velici. To ti je Genci dobro objasnio u Skupstini. Nego ti ides po tome da hiljadu puta ponovljena laz mozda postane istina. Po tebi i Lazar je pobjedio Turke na Kosovu i Slobo je pobjedio NATO i Draza je mirotvorac. Al dzabe ti, bio je kvisling i saradnik okupatora i zlocinac i… Više »

Montenegrina ZH
Gost
Montenegrina ZH

Losi neki ljudi kao ti Stara Podgorice( promeni ime) isplivali…

Ribnica
Gost
Ribnica

Stara podgorice lijepo ti ime ali u tvom mozgu ima jedna zivotinjica ime joj Mozgojedac ali nazalost kod rebe Gladuje. Jer ti ne razumijes da svi ljudi treba da budu isti. Postoje samo losi i dobri ljudi.

Marko
Gost
Marko

Ne ponovilo se,takvo vrijeme nikad. STO LAZETE DA VAM JE CILJ BIO DA PANE MILO? NIJE, NIJE NO FOTELJE I da vase ideale vracate! E necete !

Mitar
Gost
Mitar

Pa sto se cudite kad su srbi vecina????? Pa zasto mislite da nova vlast namjerava svim silama da poveća broj srba ( kolko god to debilno zvucalo) na sljedecem popisu?????? Jel vi to ocekujete da vas neko drugi zaštiti ili da ce se cetnici dozvat svijesti??? Isto tako evo i mi u CG razmisljamo ali nece moci tako!!!! Ili se… Više »

Mekely
Gost
Mekely

Ovako ce brzo i kod nas ako mi Crnogorci pod hitno ne shvatimo neke stvari i ne pokažemo zube neprijateljima

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

E bogami ovdje nece nikada!!! Neka postave spomenik, plocu ili bilo sta u vezi sa ovijem klerofasistickim zlotvorima cetnickim – u roku od 24 sata bi bilo dignuto dinamitom.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Za ovakav komentar se ide u zatvor dok ne objasniš nadležnima odakle ti dinamit

Mitar
Gost
Mitar

Nema problema! Cim ti nadlezni uhapse osudjenej teroriste!

bogo moj
Gost
bogo moj

Mekeley, daleko si ti od Crnogorca. Ja sam Crnogorac pa sam pomislio da su murali u centru Podgorice dok ne pročitah tekst.

Zuzanj
Gost
Zuzanj

Čitav region bivše Jugoslavje je poludio. Tuga. Ova korona je sitno šta nas čeka.

Wonder Woman
Gost
Wonder Woman

Ne daj Gospode BOŽE.
Njemci su se pokajali, stide se te svoje neslavne istorije, a kod nas se samo veličaju ratni zločinci.
Uh, ovi što su to nacrtali su iz kuće to ponijeli, znači ja tu sigurna nisam jer sam iz mješovitog braka!

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Sta mislis u nas? Serblji nijesu drzavotvorni narod Crne Gore.

Anonimni
Gost
Anonimni

Jedini narod u svijetu koji se ponosi svojim izdajnicima.

gost
Gost
gost

Na žalost srbi bijesu njemci, slabo kapiraju…

Snjeg
Gost
Snjeg

Uzas .!

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Ovoga podrzava nas buduci premijer je li?

Cuca
Gost
Cuca

Jes, Ali se Pravda da je to “slucajno””, toliko o njegovom karakteru I “doktoratu”…ZALOSNO I Tuzno..zaludu , preci njegovi bez OSNOVNE Skole su znati braniti Cast I Postenje Bez obzira na religiju.

Send this to a friend